Евро 2012: Разходка в Гданск след мача - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Евро 2012: Разходка в Гданск след мача

Дори да нямате билет за Евро 2012, нищо не пречи да се загледате малко по-внимателно в градовете-домакини на двубоите от първенството. Повечето от тях не са типични туристически дестинации за българите, но сега имате чудесен повод да ги откриете.

Гданск никога не е сам. Върви винаги в комплект с още два полски града – Гдиня и Сопот. Известни като Тройката (Trójmiasto), това са трите основни града на полското балтийско крайбрежие. Неслучайно ги разглеждат като едно цяло – ако минете с кола или влак през тях, трудно ще различите къде точно свършва единият и къде започва другият. Само дето Гданск се води най-хубавият, най-престижният и скъп морски курорт с най-красивия исторически център. Който не е точно исторически, защото е построен наново, след като е разрушен по време на Втората световна война.

След края на войната Гданск е почти изцяло в руини, но след това на практика всички сгради от Стария град са възстановени или построени наново в предишния си вид. Така от автентичния стар град днес е останало само името му, защото в действителност не е по-стар от останалата част на града.

Докато се разхождате тук, ще ви се прииска някой да ви ощипе, защото усещането наистина е все едно сте попаднали в приказка. Къщите са разноцветни и ярко украсени като бонбони в сладкарница и ще се чудите към коя по-напред да погледнете. Гданск има няколко музея – исторически, морски, археологически. Ако нямате много време обаче, по-добре просто се разходете из уличките, изпийте едно кафе на масичка на тротоара и се наслаждавайте на ярките цветове. Красотата ще ви накара да забравите дори и за вятъра, който тук си духа студено почти целогодишно.

Градът обаче е нещо много повече от красиви сгради. С който и поляк да разговаряте, веднага ще усетите топлите чувства, които таи към Гданск, защото именно тук се заражда движението „Солидарност“, което води до падането на комунистическия режим в страната. Това е град-символ на свободата и демокрацията за поляците.

Почти толкова еднозначно се свързва и с балтийското крайбрежие – с морето, в чиято студена вода твърде малко смели хора се къпят, но пък пясъкът е ситен и бял, през юли и август температурите са чудесни за хващане на тен, а разходката по кея е истинска наслада за сетивата, завършваща предизвестено в някое заведение с порция прясно уловена риба.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин