Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения
Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения

В северозападната част на Словения има едно място, което впечатлява с красота и спокойствие.

То е сякаш нереално, излязло от приказките, и може би, точно затова се е превърнало в най-желаната туристическа дестинация в страната. Сигурно онези от вас, които са имали щастието да го видят с очите си, вече се досещат, че става въпрос за езерото Блед.

Разположено в непосредствена близост до град Блед, с дължина 2120 метра, ширина 1380 метра, и дълбочина от почти 30 метра, то е примамливо място, както за практикуващите различни спортове, така и за туристите, решили да се откъснат от шума на големия град.

Езерото се намира в район, заобиколен от планини и гори. Отправяйки поглед към северния му бряг, ще видите замъка Блед, който се издига на 100-метрова отвесна скала. Изграден е през XI век, а в сегашния си вид е от XVI век. Цели осем века е бил седалище на епископите в Бриксен. Смята се, че това е най-старият замък в Словения, а най-отдавна е построена романската кула. Към нея по-късно са достроени още няколко кули, а също и укрепителна стена. Целият интериор на замъка е в стил барок.

Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения

Едно от интересните местенца в него е винарската изба, където всеки може да дегустира, и дори да си закупи първокачествено вино със сертификат. Сред останалите атракции е и ковачницата. Там, освен че можете да разгледате множество майсторски изработени предмети от ковано желязо, ще имате възможност и сами да се пробвате в занаята. Не пропускайте да се отбиете и при кладенеца за дъждовна вода, издялан в скалите. Не на последно място трябва да споменем и ресторанта, който се отличава с превъзходно обслужване и вкусна кухня.

Ето и малко история: в средата на XIX век един швейцарски пътешественик, на име Арнолд Рикли, посещава местността и остава впечатлен от приятния климат и лековитите води. Той решава да изгради балнеолечебен център, който се намирал под замъка на скалата. Поради суровите условия обаче, той не просъществува дълго, тъй като посетителите сами се отказвали, преди да изтече курсът им на лечение. Така е осъзната нуждата от създаването на хотели, къщи за гости, СПА  центрове и т.н. За щастие, всички тези удобства са на разположение на посетителите в наши дни.

Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения

В Центъра на езерото се намира малък остров, носещ отново името Блед. На него са разположени няколко сгради, като най-внушителна е поклонническата църква. По стените ѝ могат да се видят останки от готически стенописи от 1470 г. Олтарът ѝ е украсен с майсторска дърворезба от 1747 г. Църквата има 52-метрова кула и стълбище в бароков стил, състоящо се от 99 каменни стъпала. Там редовно се организират сватби, тъй като се смята, че е на късмет, младоженецът да пренесе булката по стълбите. В църквата се намира и камбаната на желанията. Според легендата всяко дръпване на въженцето ѝ сбъдва по едно желание.

Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения

За да стигнете до острова, ще се наложи да използвате традиционния транспорт, а именно – дървена лодка, наричана още “плетна”. Това име идва от немски и означава “плоскодънен кораб”. Според историците такива лодки са се използвали още от далечната 1590 г. По форма наподобяват гондола и имат място за 20 пътници. И до ден днешен тези лодки се произвеждат ръчно и се разпознават по разноцветните платна.

Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения

Край езерото ще видите много патици и лебеди, тъй като водата му е топла до късна есен. Не случайно езерото Блед е било домакин на четири световни първенства по гребане досега. Освен водните спортове районът предоставя възможност и за голф, колоездене, парапланеризъм, катерене, полет с балон.

Езерото Блед – приказна красота от сърцето на Словения

Езерото Блед очарова със своето спокойствие и приказна красота. Сигурно вече и вие искате да го посетите, нали?

Автор: Вероника Иванова

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин