Езерото Блед: Словения от приказките - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Блед: Словения от приказките
Автор: Peika.bg

Град Блед се намира на брега на приказното езеро Блед, над което пък се извисява като картинка от приказка замъкът Блед.

А миниатюрният остров във форма на капка в езерото е на практика единственият остров в Словения, която няма излаз на море. На скромната му територия няма и един квадратен сантиметър, който да не е оползотворен по най-добрия начин през годините.

Църквата

По-голямата сграда на острова е някога готическата, днес барокова църква, посветена на Успение Богородично - любимо място за сватби на двойки от цял свят. Някога на мястото й е имало светилище на славянската богиня на любовта Жива. От брега към храма водят 99 стъпала. Според традициите бъдещият съпруг трябва да пренесе булката на ръце по всички стълби. През цялото време жената трябва да не изрече и думичка, за да не сполети лош късмет семейството. Сложна задача и за двамата – защото 400-годишните стъпала са много стръмни, а мълчанието е рядка черта сред жените. Вътре в църквата има камбана на желанията. Според поверието е достатъчно да дръпнете въжето на камбаната и една ваша мечта ще се сбъдне.

Замъкът Блед

По-малката сграда е замъкът Блед. Днешният му вид е почти непроменен през последните 400 години (реставриран е през 50-те години на миналия век, но без да се правят промени). Вътре има малък музей с експонати от историята на региона. От балкона на замъка се разкрива невероятна гледка към езерото и останалата част от острова.

Обиколка на езерото

Една от най-популярните и живописни дестинации в Словения няма да ви впечатли с мащабите си – можете да обиколите езерото пеша за малко повече от час, а може да наемете и велосипед. Традиционните лодки „плетна“, може би далечни роднини на гондолите, непрестанно кръстосват водите на езерото. Можете да си вземете и лодка, с която сами да гребете във водите на Блед.

Езерото е и удобна изходна точка за преходи в Национален парк Триглав.

Полезна информация: До Блед можете да стигнете лесно от столицата Любляна – с влак, автомобил или автобус. Автобусите потеглят на всеки час от централната автогара в Любляна и с тях се стига за около 80 минути. Влакът спира на гара Блед, която е на около 4 км от града, оттам на всеки половин час има автобус.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин