Рокамадур - френският град, изсечен в скалите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рокамадур - френският град, изсечен в скалите
Автор: Андон Андонов
Рокамадур - френският град, изсечен в скалите

Ако мислите, че пилигримите са останали в учебника по история, то грешите! В Южна Франция, близо до Пиренеите се намира едно изключително място,град Рокамадур, който и до ден днешен е посещаван от френските поклонници. Градът носи името на цитаделата, около която е разположен, и е запазен в своя автентичен средновековен вид. Освен хората на вярата, Рокамадур привлича ежегодно милиони туристи.


Намиращ се в непосредствена близост до река Алзу, Рокамадур е изсечен в 150-метровата скала, която опасва долината на реката. В сърцето му се намира Цитаделата на вярата, коята е укрепена с три последователни порти.

Рокамадур е построен на етажи, които отговарят на социалните прослойки през средните векове. В най-ниското, близо до реката, се намират къщите и други постройки на обикновените хора. Високо в скалата се намира религиозният комплекс, съставен от девет църкви. Още по-нависоко, построен като орлово гнездо върху самата скала, се намира замъкът, в който е живяла някогашната аристокрация.

Още през средните векове градът привлича множество пилигрими. Ритуалът, който те ивзършват, започва с изкачването на 206-те стъпала, които водят до цитаделата. След това те се молят във всяка една от църквите, в които се изложени предмети за поклонение, най-известните от които са  мощите на свети Амадур и оковите на освободените осъдени. Но най-важната част и причината за поклонничеството тепърва предстои. В най-голямата църква е изложена Черната Мадона на Рокамадур - статуя на Света Богородица, за която се смята, че има чудотворни сили.

Черната Мадона на Рокамадур се смята за покровителка на мореплавателите и цитаделата е пълна с плочки с историите на моряци, които са се молили на Черната Мадона и са се спасили от корабокрушение. Мнозина от оцелелите също така даряват на града лодките си или друга вещи свързана с мореплаването.

Преди построяването на църквите в скалата са живеели монаси, които са разпространили култа към Черната Мадона. Част от старите им убежища са отворени за посещение. Археолози са датирали обитаването на скалите от преди 25 000 години.В близост до града се намират също така пещери с праисторически рисунки, които са отворени за посещение през лятото.

Градът се издържа от туризъм, като освен хотели и странноприемници има също ковачници и пекарни, които пазят до ден днешен някогашната техника и традиция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин