Езерото Мизурина - неземна красота от Италианските Алпи - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Мизурина - неземна красота от Италианските Алпи
Автор: Георги Василев

Високо в Италианските Алпи, тайнствено и мистично, заобиколено от вековни иглолистни гори и скалисти върхове, извисяващи се с 3000 метра над морето се намира едно от най-красивите високопланински езера в Европа. 

Езерото Мизурина (итал. Lago de Misurina) е едно от най  - големите естествени езера в района на Венеция. То е част от италианския фолклор, като с него се свързват няколко интересни легенди. Според една от тях Мизурина е своенравно и злобно момиче, което буквално живее в дланта на гигантския си баща. Историята разказва как докато се опитва да изпълни поредната прищявка на дъщеря си - а именно да й донесе магическото огледало на кралицата на Монте Кристало (най-високия връх на планинската група Кристало, която се намира близо до езерото), той бива превърнат в планина. В последните етапи на своето превъплъщение, бащата вижда как дъщеря му пада, а сълзите й потичат като реки и образуват езерото, под повърхността на което тя остава завинаги.

Независимо от истинността на тази легенда, днес езерото Мизурина предлага много благоприятни условия за летен и зимен туризъм, като красотата на гъстите гори и водното огледало могат да поразят дори най-заклетия планинар. Широко е около 2,6 километра, а дълбочината му е 5 метра. Около него са построени хотели с възможност за настаняване на 500 души.

Близо до езерото се намират Трите върха (итал. Тre cime di Lavaredo), които представляват три различими доломитни върха с височина около 3000 метра. Наричат се Малкия връх, Големия връх и Западния връх, ако се разгледат от изток на запад. До 1919 г. върховете са били част от границата между Италия и Австрия. Днес те са само лингвистична граница между говорещите италиански и немски. По време на Първата световна война войниците от фронтовата линия избягали в тази част на планината. Поради тази причина в местността могат да се видят множество укрепления, пещери, направени от човек, и възпоменателни гравирани плочи.

Климатичните особености на района около езерото правят въздуха изключително подходящ за хора, страдащи от респираторни заболявания. Там се намира и единствения център за лечение на детска астма в Италия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Uchtiviq Los , 26.07.2013 | 10:45
красиво е и то много!
Охльо Бохльо, 26.07.2013 | 10:32
наистина изглежда много красиво, направо се изумявам какви неща може да ни "предложи" природата,а ние я съсипваме ...
Абонирайте се за нашия бюлетин