Езерото Севан – едно красиво място в Армения - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Севан – едно красиво място в Армения
Автор: Peika.bg
Езерото Севан – едно красиво място в Армения

Нека ви отведем до синята перла на Армения – езерото Севан. 

Именно това е мястото, където арменците най-често прекарваат летните си ваканции. Езерото се намира в провинция Гегаркуник, на 60 км северно от столицата Ереван.

Това е най-голямото езеро в Кавказкия регион и осигурява прясна вода и сладководна риба за района на Кавказкия полуостров. То е и едно от най-големите сладководни високопланински езера в Евразия. Интересен факт е, че Севан съставлява 1/6 от цялата територия на Армения. В него се вливат 28 реки, а от него изтича само една река – Раздан.

Езерото Севан – едно красиво място в Армения

Езерото се намира високо в планината и климатът там е по-студен, отколкото в други области. През януари температурата може да достигне -6 градуса и до 16 градуса през юли, като мястото е и доста ветровито.

Природата около езерото Севан е богата на ендемични растителни видове и е дом на пъстър животински свят. В района му виреят 1600 вида висши растения, като 48 от тях са регистрирани в Червената книга на Армения, а 6 вида са ендемични. Фауната пък е представена от риби, влечуги, земноводни, птици и бозайници.

Езерото Севан – едно красиво място в Армения

Намира се недалеч от Ереван и ще ви отнеме по-малко от час, за да стигнете с кола. Но ако сте без кола, пътуването с група е по-удобно и по-евтино, отколкото с такси. Друг вариант за пътуване е чрез минибус, който ще ви струва около 2 долара. Обикновено има организирани еднодневни или двудневни екскурзии до езерото за големи групи. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин