Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове
Автор: Мария Ангелова
Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове

На вас може и да ви се струва непочтително и дори ужасно да изровите тялото на починал близък и да танцувате с него, но на остров Мадагаскар това се смята за израз на обичта и уважението ви към него

Тромпети, кларинети и тъпани свирят весела музика, а близките на починалия преди години отварят гробницата му и започват да танцуват с тялото му. Това е фамадихана и на местния език означава „преобръщане на тялото“. Тази традиция съществува само на остров Мадагаскар и повелява на всеки седем години телата на починалите да се изваждат от семейните гробници, да се увиват в ново погребално платно и след това да се погребват отново, след като близките им са изпълнили ритуален танц. Това, което е непонятно за нашата култура, е че живите танцуват с тленните останки на мъртвите на фона на звуците на жива музика.

Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове

Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове

Смята се, че този обичай е свързан с вярването на местните племенни общности - че мъртвите се пренасят в отвъдния свят едва след като телата им се разградят напълно. Което може да отнеме много години. От друга страна, това е повод семейството да се събере на едно място. А атмосферата е приповдигната, дори и в началото в очите на някои от близките да има сълзи, церемонията завършва сред шеги, закачки и музика.

Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове

Фамадихана или традицията на танцуващите с трупове

В днешно време обаче този обичай започва малко по малко да отмира. От една страна, той не е одобряван от някои християнски общности на острова (голяма част от населението са християни). От друга страна, много от мадагаскарците смятат, че традицията е изживяла времето си и е неуместна за 21-и век. Освен това коприненият плат, с който увиват починалите (ламбамена), е изключително скъп и не всички имат възможност да го купуват. Въпреки това сред населението с традиционни вярвания все още много хора ще ви кажат, че който не увие наново телата на починалите си близки, е глупав и прокълнат.

Вижте и видео от фамадихана:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин