23 талисмана за късмет от различни краища на света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
23 талисмана за късмет от различни краища на света
Автор: Таня Стоилкова
23 талисмана за късмет от различни краища на света

Всички знаем, че четирилистната детелина и подковата носят късмет, но по този широк свят трябва да има и още талисмани за щастие и успех, нали? Затова ще ви запознаем с някои по-неизвестни талисмана, събрани от различни краища на земята, с които да увеличите шансовете си за късмет, щастие, благоденствие и привличане на всичко добро около вас.

Стълба, Египет

Древните египтяни в миналото поставяли стълби в гробниците си, за да помогнат на душите на мъртвите да достигнат до рая. Затова днес стълбата представлява символ на добър късмет, стига да не минаваш под нея.

Подкова

Подковата е добре познат и разпростанен символ на късмета. Вярва се, че ако оставите подковата с краищата (рогата) нагоре, ще запазите и увеличите късмета си. Но в случай, че я поставите обратно, с краищата надолу, вашият късмет ще се разпилее или направо ще се изсипе през подковата. Може да я поставите на входната врата или някъде в дома си.

Котешко око, Индия

39822

В Индия се вярва, че ако носиш камък котешко око, това ще защити благосъстоянието ти. Смята се, че камъкът ще ти помогне да се защитиш от непредвидени загуби в работата или бизнеса, както и ще ти помогне да постигнеш финансова стабилност

Кадуцей, Гърция

39824

Кадуцей е символ, използван в Гърция и се смята, че държи на разстояние болестите. Хората вярват, че той носи мир във всякакви ситуации, затова те го считат за символ на късмета.

Бамбук, Китай

В китайската култура бамбукът символизира късмет, пари и постижение. Според фън шуй, ако поставиш бамбуково растение в югоизточната част на дома си, ще увеличиш своя късмет.

Четирилистна детелина

Един от най-известните символи на късмета е четирилистната детелина. Легендите разказват, че когато Ева е била прогонена от Рая, тя носила със себе си четирилистна детелина, за да й донесе късмет.

Хамса, Близкия изток

39825

Вярва се, че Хамса или както още се нарича този символ Ръката на Фатима, идва от Близкия изток и Северна Африка. Насърчава добрия късмет и обезкуражава лошия. Ръката на Хамса се носи като защита от лоши очи.

Жълъди, Англия

Англичаните използвали сухи жълъди по време на Норманското нашествие, за да се предпазят от бруталностите, които ги очаквали. Считало се, че жълъдите са символ на късмет, благоденствие и сила.

Яйца, Англия

В Англия се вярва, че ако подариш, по-скоро поднесеш почти тържествено, на някого яйце, това ще му донесе късмет, тъй като яйцето е символ на плодородието и прераждането. Бялото яйце носи късмет, а кафявото носи както късмет, така и щастие. 

Кукиш, Бразилия

Кукиш представлява свит юмрук, при който палецът е поставен между показалеца и средния пръст, и много напомня на неприличен жест. Вярва се, че амулетът кукиш (figa) съхранява късмета, който все още не е използван. Ако талисманът се счупи или изгуби, то тогава късметът на неговия притежател ще бъде отрязан и похабен. 

Капан за сънища, Америка

39821

В миналото индианците вярвали, че окаченият капан за сънища ще предотврати навлизането на всякакви негативни емоции и картини в съня им. Много бързо капанът за сънища се превръща в символ както на хубавите сънища, така и на добрия късмет.  Научете и легендата за капаните за сънища.

Слон, Индия

Благодарение на дългия си живот и висока степен на интелигентност, слоновете символизират мъдрост и дълголетие. Те се считат за късмет, особено в Индия, където индийският бог Ганеша, който се изобразява с глава на слон, е носител на късмет и благополучие, и отстранява всички препятствия по житейския път. 

Червен прилеп, Китай

В Китай се вярва, че червеният прилеп предотвратява злото и е символ както на късмета, така и на дългия живот. Амулети с червен прилеп често се носят като талисман, който ще донесе щастие.

Туми, Перу

39820

Туми е церемониална брадва използвана за жертвоприношения от инките и техните предци, а характерното за нея е полукръглото й острие. Днес в Перу хората вярват, че Туми носи добър късмет, когато закачат символа на входните си врати или на стените в дома си.

Люспа от шаран, Полша

В Полша традицията повелява да се яде шаран на Коледа, затова поляците често пазят люспа от коледния шаран в своите портфейли. Те вярват, че носейки този късмет предстоящата година ще бъде изпълнена с благоденствие и богатство. 

Назар, Турция

39823

Назар е предмет под формата на око, който всички сме срещали най-често като синьо мънисто за бижута. Традиционно се прави от стъкло и може да се срещне във всякакви големини и предназначения (от ключодържател до украшение за стена). Вярва се, че Окото на Назар отблъсква всяка лоша енергия, която е отправена към вас, затова се смята, че е символ, който ще ви донесе късмет. 

Числото осем, Китай

Китайците са склонни да избират и да се съобразяват с числото осем, когато избират дати за важни събития. Китайската дума, която означава “осем” е много близка до думата, която означава “благосъстояние”, затова те вярват, че това число носи изключителен късмет.

Манеки Неко, Япония

39829

Манеки Неко е котка талисман с вдигната лапичка или както някои я наричат Приканващо коте. В японската традиция тя се свърза със щастие и богатство. Вдигнатата дясна лапичка на котето носи добър късмет и богатство, а лявата се смята, че привлича клиенти. 

Щурец, Америка

Местните индианци в Америка вярвали, че щурците са носители на късмет, затова имитирането на техните звуци се считало за проява на голямо неуважение.

Жаба, Австралия

39830

Когато местните аборигени пристигнали в Австралия, те вярвали, че жабите донесли гръмотевици и дъжд, който бил много необходим, за да отгледат растенията и културите си. Съвсем скоро жабите се превърнали в символ на благоденствие, изобилие и късмет. 

Прасе, Германия

В немската култура се вярва, че прасетата символизират благосъстояние и просперитет. Традиционно на Нова година се подаряват сладки марципанови прасета на хората, на които желаеш доброто.

Кон Дала, Швеция

39819

С годините конят Дала става много популярен символ на късмета в Швеция. Много хора вярват, че той символизира сила, вярност, мъдрост и достойнство. 

Скарабей, Египет

В Египет хората вярват, че скарабеят е символ на изгряващото слънце и пазител от злото. Те считат скарабея за късметлийска буболечка, която олицетворява прераждането и трансформацията. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин