Легендата за капаните за сънища - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Легендата за капаните за сънища
Автор: Георги Василев
Легендата за капаните за сънища
Снимка: Media123

Всеки един от нас сънува. Една трета от живота ни преминава в спане. Това са около 2100 дни. Пет минути след края на съня, човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути – до 90%. Интерпретацията на сънищата се е отразила директно на индианската култура и духовните вярвания на племената, като те смятат, че сънищата могат да се отразят на увереността, зрялостта, добротата, лоялността у човека.

Какво е капан за сънища?

Трябва да отбележим, че капаните за сънища не са присъщи на всички индиански племена. Те са най-характерни за индианците от племето Оджибуе. Те давали на малките деца магически талисмани във формата на паяжини, окачени на обръч и ги поставяли над леглата им. По принцип са поставяли две паяжини, като смятали, че те пазят децата от лошите сънища и другите опасности, които се реят из нощния въздух. С други думи капаните за сънища хващали кошмарите, като не ги допускали до съзнанието на този, който защитавали.

История на капаните за сънища

Разбира се, капаните работели еднакво добре и за възрастните, както и за цели семейства. В много колиби на хората от племето Оджибуе е имало капани за сънища над мястото за спане, за да предпазват индианците от лоши сънища и зли духове. След като се увеличили браковете и търговията между племената, капаните за сънища се разпространили в близките племена – най-вече сред племето Лакота, което след време развило собствена концепция за капаните.

Легендата на племето Оджибуе

Една баба от племето гледала търпеливо всеки ден как един паяк плете мрежата си над мястото й за спане, докато един ден внучето на бабата не забелязало паяка и се опитало да го убие.

„Не го наранявай!” - казала старата жена на момчето.

„Но, бабо, не бива да защитаваш паяка!”

Когато внучето си тръгнало, паякът благодарил на жената и предложил дар в замяна: „Ще оплета мрежа, която ще седи между теб и луната, така че когато сънуваш, аз ще улавям лошите мисли и ще те пазя от тях.”

Легенда на племето Лакота:

След като получил духовно прозрение високо в планината, вождът на племето Лакота срещнал Иктоми - мошеник, който обаче бил и много мъдър. Той се появил пред вожда във формата на паяк, направил обръч от върбови клонки и оплел мрежа в него.

Иктоми казал на стария лакотски лидер, че много сили, и добри и лоши, ще се опитат да влезнат в сънищата на хората, и че този капан за сънища ще хваща добрите сили и енергии, а лошите такива ще подминават и ще изгарят с първите слънчеви лъчи. Иктоми инструктирал вожда да направи капани за сънища за своето племе, така че да могат да постигнат светло бъдеще, като хващат само добрите сънища, които се веят от ветровете на нощта.

Както виждате, във версията на Лакота, капаните за сънища хващат позитивните енергии – точно обратното на вярванията на Оджибуе.

Дизайн и значение

Почти всяка част от капана за сънища има собствено значение:

Обръчът: Дървеният обръч е бил или кръгъл, или в сълзовидна форма.Той служи главно за захващане на мрежата, но някои хора смятат, че изобразява цикъла на живота.

Мрежата: Традиционно е направена по мотивите на паяжината с цел да улавя лошите сънища (или добрите, ако сме фенове на Лакота) и да предпазва сънуващия.

Перата: Има много значения, които са свързани с перата, които висят от обръча. Много хора вярват, че те служат като мека стълба, по която да се спускат добрите сънища и нежно да се вливат в съзнанието на спящия.

Днес към дизайна на капаните често се добавят мъниста, скъпоценни камъни и върхове на стрели. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин