Водопадите Игуасу и проклятието на индианския бог - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Водопадите Игуасу и проклятието на индианския бог
Автор: Peika.bg

Твърди се, че когато за първи път видяла водопадите Игуасу, американската първа дама Елинор Рузвелт възкликнала: „Горката Ниагара!“.

Дори и да знаете точно колко тона вода се изливат от ръба на платото Парана всяка минута, нищо не може да се сравни с усещането да застанете в подножието на оглушително бучащата вода и да не можете думичка да продумате заради смесицата от възхищение, тих ужас и чувството за собствената ви нищожност. Най-вероятно и "Горката Ниагара!" няма да успеете да промълвите...

Когато са го кръщавали, индианците гуарани не са били много поетични - И-уасу на местния език означава Голяма вода. Затова пък древната легенда за появата му включва стандартната любовна история, при това с божествена намеса. Един от боговете възнамерявал да се ожени за местната красива девойка Наипи. Тя обаче ни най-малко нямала такива намерения и побягнала с кану със смъртния си възлюбен Тароба. Обаче да отказваш на богове хич не е шега работа и двамата влюбени скоро го установили – разгневеният бог срязал река Игуасу, като по този начин ги обрекъл на „вечно падане“.

Погледнете огромните талази прииждаща и падаща с грохот вода - горе-долу така бихте си представили наводнение за края на света. Това привлича не само стотици хиляди туристи всяка година, но и снимачни екипи от цял свят. Последната голяма продукция, която беше снимана тук, е „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“ (2010). Мащабно, внушително от всякакви ъгли, подходящо за снимки от хеликоптер – точно както Стивън Спилбърг го харесва.

Полезна информация: Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина. Броят на водопадите се променя в зависимост от количеството вода – от 150 до 300, а най-високият е 82 м. Близо половината вода се излива в огромен U-образен водопад, наречен Дяволското гърло (Garganta del diablo). Можете да стигнете до водопадите както от бразилския град Фос ду Игуасу, така и от аржентиснкия Пуерто Игуасу. Покрай водопадите има многобройни екопътеки, наблюдателни площадки, както и възможност да стигнете до подножието им с лодка.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин