13 любопитни факта за държавите по света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
13 любопитни факта за държавите по света
Автор: Peika.bg
13 любопитни факта за държавите по света
Снимка: Photl

Къде овцете са стотици пъти повече от населението и коя е държавата, по-малка от Сентрал парк в Ню Йорк?

Доза любопитни факти за света, които да знаете... или просто за забавление.

1. Науру е най-затлъстялата нация в света – повече от 95% от населението е с наднормено тегло. Странно или не, в тази отдалечена островна държава дори няма вериги за бързо хранене.

2. Принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет II, е почитан като бог от жителите на село Яохнанен на остров Танна, Вануату. Последователите на движението Принц Филип вярват, че в него се е вселил духът на един от техните предци и че през 2016 г. той ще ги посети.

3. Папуа Нова Гвинея е най-разнообразната откъм езици страна в света. Регистрирани са 851 езика, от които 839 живи и 12 изчезнали. Макар английският да е официалният език в държавата, едва 1-2% от населението го говори.

4. Сан Марино е единствената държава с повече коли, отколкото хора – 1263 МПС-та се падата на всеки 1000 жители на малката държава.

5. Кирибати е единствената държава в света, която попада и в четирите полукълба – източно, западно, северно и южно.

6. В Самоа транссесксуалните хора, известни като Фа'афафине, са официално признати за трети пол и приети в обществото – най-малкото от началото на 20-и век.

7. Има 22 държави в света, които нямат армия – повечето малки островни държави или енклави. Това обаче не включва Ватикана, която използва Швейцарската охрана като военни.

8. Държавата, която се намира в най-много часови зони, е... Франция. Ако броите всичките й отвъдокеански владения, Франция е разположена в 12 часови зони. Следват САЩ с 11 и Русия с 9.

9. Американският остров Гуам има корали в асфалта си. Причината е, че на острова няма естествен пясък, затова в асфалта вместо него се слагат стрити корали.

10. Канада е държавата с най-много езера в света – повече от 3 милиона! Всъщност повече от 60% от езерата в света се намират в Канада.

11. Либия е държавата, чиято територия е покрита с най-много пустиня. 99% от Либия е пустиня, а на някои места могат да минат десетилетия преди да падне и капка дъжд.

12. Фолклендските острови имат повече овце, отколкото население. Срещу местните 3000 души се изправят близо половин милион овце.

13. Монако има по-малка територия от Сентрал парк в Ню Йорк.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин