Какво никога да не правите в... - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво никога да не правите в...
Автор: Таня Стоилкова
Какво никога да не правите в...
Снимка: Barni1

Почивката е времето, което ни зарежда с енергия, приятни емоции и свежо настроение. Но често глупави грешки могат да превърнат едно пътуване в кошмар особено ако не познаваме местните закони и обичаи. А те са толкова шарени, колкото е шарен и светът. 

За да не се налага да пълните ръчния багаж с излишни нерви и глоби, ето какво къде да не правите.И защо.

Не снимайте проститутките в Амстердам и полицаите в Куба

Оскъдно облечените проститутки, които са изложени по витрините в квартала с червените фенери в Амстердам, са атракция, която привлича не само клиенти, но и любопитни туристи, които просто искат да надникнат. Но снимането на “стоката” може да донесе сериозни главоболия. Ако попаднете там, гледайте на воля, ако желаете и консумирайте на воля, но в никакъв случай не ги снимайте, защото е забранено и може да попаднете в сериозна беда (а фотоапаратът ви - в канала).

39328

Същото се отнася и за полицаите, и войниците в Куба. Ако ви забележат, могат да ви третират грубо. Внимавайте и ако снимате места и неща със стратегическо значение като мостове, язовирни стени и други.

Пълнете резервоара в Германия

Германия е известна със своя ред и дисциплина. Многото правила могат да се окажат проблем за нищо неподозиращите туристи. Ако останете без гориво и закъсате на магистрала, то тогава може да се сдобиете и с една солена глоба. Правителството е наложило закон срещу всякакви ненужни спирания по магистрала. Все пак знаем, че там се кара доста бързо, така че уверете се, че няма вероятност да останете без гориво на магистралата. 

Не носете камуфлаж в Барбадос

39329

В Барбадос е нелегално да се носят камуфлажни дрехи. Дори децата не могат да се спасят от ръцете на закона, ако са се увлекли по милитъри модата. Единствените хора, които могат да си позволят този лукс са военните от Защитните сили на Барбадос

Внимавайте къде пушите в Кения

В Кения правилата за тютюнопушене са много строги, а пушачите могат да се отдадат на това си удоволствие само на предназначените за това места. Забраната обхваща не само ресторанти и търговски центрове, но и някои открити места. Така че спокойното пушене на тротоара до някой храст може да ви донесе глоба или експресно влизане в затвора.

Не влизайте в празен вагон в метрото в Ню Йорк

39330

Един от най-удобните начини да обикаляте из голямата ябълка е метрото, но не винаги е най-подходящият. Ако видите празен вагон, особено в пиков час, не бързайте да се радвате и да скачате в него. Щом е празен, значи има причина. Причината може да бъде както неработещ климатик, така и локва от урина, така че не рискувайте. Същото важи и за малките часове на нощта. За ваша собствена безопасност не се качвайте в празен вагон.

Не забравяйте да пуснете водата в Сингапур

Сингапур безспорно има много правила по отношение на чистотата, а най-известното е забраната за дъвки. Но нищо не спира дотук. Друго правило гласи да не забравяте да пуснете водата в тоалетната, за да не се превърне това в най-скъпото облекчаване на малката ви нужда. Ако забравите да почистите след себе си, то това ще ви струва около 100 паунда. 

Не подавайте нищо с лявата ръка в Бали

Според балийските вярвания лявата ръка е мръсна, защото се използва за мръсни неща, като например да почистиш себе си след тоалетна. За това те приемат и подават всичко с дясната си ръка. Изключение правят парите, за които съвсем мъдро са решили, че са мръсно нещо. Никой няма да ви санкционира, но ако искате да покажете уважение, подавайте всичко с дясната ръка.

Не сядайте под манчинелово дърво на Бахамите

Манчинеловото дърво е най-отровното в света и плодовете му никога не трябва да се ядат. Но освен това, не е препоръчително да се стои под дървото при дъжд или буря. Неговият бял, млечен сок също предизвиква силни алергични реакции и дори малко количество смес от този сок с дъждовна вода ще накара кожата ви да се покрие с мехури.  

39327

Всъщност не сядайте под това дърво, където и да го срещнете. 

Не се целувайте в Дубай

Поради строгите мюсюлмански закони, посетителите на Дубай могат да се окажат в беда, ако не ги познават. Някои от тях са пиене на алкохол по улицата, пейки, градини и други обществени места, разхождане в нетрезво състояние, показване на близост с противоположния пол. Дори споделянето на хотелска стая понякога може да ви навлече неприятности, ако нямате сключен брак. Да се държите за ръце по улицата е приемливо, ако имате брак, но целуването, прегръщането и интимната близост се смятат за престъпление срещу общественото приличие.

Не умирайте в Сарпуранкс

По принцип това звучи трудно за налагане правило, тъй като да наложиш санкция или глоба на мъртвец си е невъзможна работа, но в Сарпуранкс, в югозападната част на Франция може би имат друго виждане за нещата. На хората, които не притежават парцел в гробището, но все още искат да бъдат заровени в селото, им е забранено да умират тук. Според правилото от 2008 година тези, които го направят, ще бъдат сурово наказани. Повече от любопитни сме да разберем какво би било наказанието, но не ви съветваме да проверявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин