Фару - едно от морските бижута по крайбрежието на слънчевия регион Алгарве - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фару - едно от морските бижута по крайбрежието на слънчевия регион Алгарве
Автор: Елена Исаева

Фару е главен център и столица на южната португалска област Алгарве. Със своето уникално местоположение, градът е предпочитано място за отдих както за местните, така и за чуждестранните туристи. Ежегодно тук идват хиляди летовници да почиват и да събират тен на красивите пясъчни плажове, изкарвайки незабравима ваканция.

 

Фару е възникнал на мястото на малко рибарско селище, като и до днес е запазил чара си на тихо, уютно и спокойно населено място. Тук прясната риба е едно от най – търсените и предпочитани храни в малките компактни ресторанти. Градът се намира в защитения природен парк Рио Формоза и наред с красивите и плитки лагуни предоставя на посетилите го, пък и на местните, прекрасни условия за релакс и разходки. Със своите цветни сгради, кокетни къщи и богато културно – историческо наследство, Фару привлича не само плажуващи, но и туристи, любопитни за знания и търсещи интересни в архитектурно и историческо отношение места.

Фару - едно от морските бижута по крайбрежието на слънчевия регион Алгарве
Снимка: pixabay.com

 

В града има изобилие от исторически забележителности и места, които могат да бъдат видяние. Ето и някои от тях:

1.Катедралата на Фару, построена на мястото на арабска джамия и осветена през XIII век, като поетапно е достроявана и днес могат да се видят елементи в готически, бароков и ренесансов стил. Вътрешността на катедралата е украсена със златни орнаменти, типитчния португалски порцелан азулежу и мрамор. Ако се изкачите на площадката на камбанарията, пред вас ще се открие вълшебна гледка към морето и естуара на река Дуеро.

2.Църквата Igreja do Carmo, построена в бароков стил.

3.Театърът на Фару, някога бил йезуитски колеж, но от 1845 г. първоначално зпочва да се ползва като концертна зала. Интериорът на театъра често е описван като миниатюрен Ла скала. Днес, поради липса на финансиране, сградата се използва по – рядко, предимно за единично организирани събития.

4.Общинският музей на града, разположен в сградата на бивш манастир от XVI век. Тук се съхранява колеция от артефакти от праисторически времена, от римски, мавритански и средновековни периоди.

5.Красивата неокласическа сграда, построена през 1812 г. от италианския архитект Франсиско Ксавие Фабри в неокласически стил, която се явява портал за посрещане в града на пристигащите посетители по море.

6.Разходката из стария град дава незабравимо изживяване. Привдижвайки се по малките улички между варосаните къщи с теракотени фасади, създават усещане на спокойствие, лекота и уют.

Фару - едно от морските бижута по крайбрежието на слънчевия регион Алгарве
Снимка: pixabay.com

7.Качете се на местно круизно корабче, за да направите обиколка на природния резерват в лагуната Рио Формоза, където ще можете да се запознаете с местните представители на животинския свят. Тук има изобилие на фламинго, костенурки, щъркели и други.

8.Наемете лодка и се разходете из красивите плажове с фин златист пясък . Тук, по крайбрежието на Фару и областта Алгарве са едни от най – хубавите плажове в Европа.

9.Само на някоко километра от града се намират и римските останки, където са запазени мозайки и основи, по които може да се разграничи функционалността на всяко помещение.

10.В близост до римските руини се намира изискания дворец Palacio de Estoi, построен през 1840 г. в стил рококо, като можете да разгледате и прилежащите му красиви градини.

Решите ли да посетите Португалия, не пропускайте и Фару, а защо да не организирате и следващата си лятна ваканция на това вълшебно и уникално красиво мястo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин