Фернандо де Нороня – бразилският рай - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фернандо де Нороня – бразилският рай
Автор: Peika.bg
Фернандо де Нороня – бразилският рай

Не са много тези, котио да се похвалят, че са се докоснали до тази божествена красота на дивите и спиращи дъха плажове на архипелага Фернандо де Нороня, намирай се край североизточното крайбрежие на Бразилия.

Това е така най-вече защото е обявен за морски национален парк през 1988 г. и защото има ограничение в броя на туристите, които могат да го посещават по едно и също време.

Посещението на архипелага е ограничено със закон от конституцията на Бразилия – тъй като мястото е защитена природна територия – една от най-уникалните екостистеми. Тук има множество ендемични видове, които ги няма никъде другаде, има и големи популации от дългоноси делфини. Целта е да се опази тази среда девствена, затова туристи се допускат само до 420 по едно и също време и са задължени да пазят непокътната природата. Малкото късметлии, които посещават архипелага, се лекуват с природна красота, както на сушата, така и в морето.

Мястото представлява вулканичен архипелаг от 21 острова, а неговият скалист ландшафт включва скални скулптури, водопади и естествени водни басейни. Сгушени под назъбените скали и пещерите се крият изящни бели пясъчни плажове. Най-големият остров е Иля де Фернандо де Нороня, като само той е населен. На него обаче живеят не повече от 3000 души. На островите има забрана да се строи

Мястото е едно от най-красивите в света. Във водите на Фернандо де Нороня плуват цветни риби, делфини, омари, костенурки и корали, което ги прави предпочитано място за подводно наблюдение и гмуркане. Дори учените са съгласни, че водните околности на Фернандо де Нороня са скъпоценност, считана за морски екологичен резерват, а мястото е много подходящо и за сърф.

Островите са открити от португалците през 1503 г., а историята им е свързана с това, че са били място за политически затворници. Днес отдалечеността на най-големия остров и липсата на тълпи от туристи са го превърнали в спокойно убежище с възможност за плуване, гмуркане и разходки им дивата природа.

Архипелагът е благословен с постоянно топло време. Но има дъждовен сезон от януари до август. Рядко вали през октомври, най-сухият месец тук. Най-високият туристически сезон е от средата на декември до края на февруари. Като винаги се съобразяват с ограничението за броя на туристите. Ето защо по това време е по-трудно да се намери квартира.

На най-големия остров няма луксозни хотели с пълно обслужване. Вместо това има само един хотел и повече от 70 семейни къщи. Бразилското правителство е създало рейтингова система, за да разграничи качеството на местата за престой. Не е изненадващо, че голяма част от пресните ястия на острова са базирани на морски дарове, риба, приготвена в бананови листа и пържени кнедли от акула.

Фернандо де Нороня е едно от малкото места в света, където има истински колонии от делфини. Разходките с лодка позволяват на туристите да разгледат целия архипелаг, а много ателиета предлагат обиколки и гмуркане.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин