Ферополис – град от желязо - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ферополис – град от желязо
Автор: Peika.bg
Ферополис – град от желязо
Снимка: ghentooo

Близо до град Графенхайникен в Германия има бивши открити рудници, където има пет огромни извадени от експлоатация индустриални машини.

Всичките са дълги по над 130 метра и по-високи от 30 метра. Някога те са служили в мината за кафяви въглища Голпа-Норд, но тя е затворена през 1991 г. Германците обаче са намерили приложение на необичайния пейзаж и са оставили машините като експонати за музей на открито, наречен Ферополис - Градът от желязо.

След Втората световна война и разделянето на Германия, комунистическото правителство на Източна Германия започва мащабно експлоатиране на природните ресурси, за да увеличи капацитета на индустрията си. Правителството зависи от кафявите въглища и в пика на тази политика за минната индустрия работят 60 хиляди работници, които се вадели от земята 100 милиона тона въглища на година.

36230

Голпа-Норд не е била от най-големите мини, но извършената там работа е огромна - 342 милиона кубични метра земя са били изровени, за да се извлекат 70 милиона тона кафяви въглища. В добрия стар соц-стил обаче работата е била доста неефективна и след обединението на Германия мините са затворени, а машините са извадени от употреба.

36233

Днес музеят Ферополис разказва за историята и развитието на минната технология, а останалата част от мината е наводнена, за да се създаде изкуствено езеро. Също така, Ферополис е доста известно място за забавление от рода на концерти, опера и фестивали

36231

36232

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин