Солната мина в Турда, Румъния - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Солната мина в Турда, Румъния
Автор: Мария Ангелова

Да се спуснеш в солната мина Салина в Турда, Румъния е все едно да слезеш до центъра на земята. След разходка по входната галерия, чиито стени са покрити със солни кристали (сол е, няма нужда да близвате за проверка, ние вече го направихме!), следва поредица от галерии, сякаш излезли от фантастичните романи. Стените са в преливащи се нюанси на сивото или са покрити с бели кристали. Все едно виждате разрез на земната кора, както я рисуват в учебниците по география.

В една от залите се лекуват (докато играят) деца - въздухът и солните изпарения са с медицински доказани ползи срещу алергии и заболявания на дихателната система. 

В друга можете да видите уреда "кривак" - задвижвана от коне система за пренасяне на солта от долните нива на мината нагоре към повърхността.

В трета - Залата на ехото - под краката ви се спуска 112-метрова бездна. Ако извикате в нея, ще чуете кристално ясно ехо. 

Най-хубавата част обаче предстои. В едната зала има стълби надолу (Стълбите на богатите), които ви отвеждат до онази част на мината, заради която си струва да пропътувате целия път от България - големите подземните зали. 

Залата на Рудолф е огромна кухина под земята с височина от 15 етажа (можете да слезете по стълбите или да вземете панорамния стъклен асансьор). По тавана с годините са се оформили солни сталактити, а в центъра се издига огромно виенско колело, което много бавно и полека ви завърта, за да огледате мината от всички ъгли. Тук можете да играете мини голф, тенис на маса, боулинг, билярд, за децата има площадка.

Едно мрачно и потискащо място, каквито по принцип са мините, е превърнато в пещера на забавленията, където семействата прекарват по цял ден. Как се прави това? Питайте румънците.

Тук обаче не е дъното на мината. Очакват ви още 13 етажа надолу, след които дотигате до мястото, което по-рано сте видели отвисоко - езерото с лодките. По сюрреалистичен дървен мост можете да стигнете до остров в средата му и да изпробвате уменията си за гребане под земя. Или пък просто да вдигнете поглед към миниатюрните мравчици горе - хората, които ви наблюдават от терасата на горното ниво.

В наши дни няма как да срещнете миньори, които изтръгват последните солни кристалчета от някой ъгъл на мината Салина. Сол тук се добива от най-древни времена (да се разбира Древен Рим) до 1932 г. Следват 60 години почивка, след което мината е отворена като туристическа атракция. 

От началото на 90-те години досега в недрата на Земята са се спуснали над 2 милиона любопитни същества, които са дишали солен въздух и са оставали без дъх от височините, а според американския бизнес уебсайт "Business Insider" това е "най-страхотната подземна забележителност в света".

Полезна информация: Солната мина Салина се намира в град Турда на 400 км от Букурещ и на 250 км от Брашов. Добър вариант е да използвате Брашов или Сигишоара като отправна точка. Работи от 9 до 17 часа всеки ден. Входната такса е 20 румънски леи (10 леи за деца). Имайте предвид, че температурата вътре целогодишно е около 10-12 градуса, както и че внасянето и консумирането на храна в мината е забранено (хапнете преди това). Актуална информация можете да намерите тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин