10 подземни забележителности, които да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 подземни забележителности, които да посетите
Автор: Мария Ангелова
10 подземни забележителности, които да посетите
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дестинация: подземна. Посетители: смелите, авантюристите, търсачите на различните преживявания. Екипировка: не е задължителна. Разходете се виртуално с нас из 10 от най-интересните подземни забележителности в света, а след това можете да решите коя ще посетите и лице в лице.

Солната мина Величка – обяд на 123 м под земята

Създадена през 1280 г., солната мина Величка в Полша е единствената средновековна мина, която функционира и до днес. Освен че ще се спуснете в галериите на 135 м дълбочина, ще прекарате 3 часа под земята и ще научите кой е добрият дух Скрабник, тук можете да седнете в ресторант на дълбочина 123 м и да невъзмутимо да изядете обяда си (илид а отпразнувате сватбата си).

Прочетете още за историята на солната мина Величка.

Зеегроте – подземното езеро на Виена

Най-голямото подземно езеро в Европа дори не е съществувало преди малко повече от 100 години. До 1912 г. в Хинтенбрюл, на 17 км от Виена, има мина за добив на гипс, но мощен взрив в един от тунелите предизвиква внезапното нахлуване на 20 милиона литра вода. Наводнени са долните нива на мината, което пък води до образуването на Зеегроте – най-голямото подземно езеро на Стария континент. В езерото можете да се поплавате с лодка – незабравимо преживяване.

Прочетете още за Зеегроте.

Парижките катакомби

2-километрова разходка на 20 м под нивото на парижките улици – това е една зловеща разходка, която не се препоръчва за хора, които имат проблем с човешките кости. Парижките катакомби съдържат костите на милиони парижани. Подредени на купчини, във формата на бурета или стройни редици, тези черепи и кости разказват интересни истории от миналото на Париж.

Научете още за Парижките катакомби.

Подводните кладенци на Юкатан, Мексико

Не само подземна, но и подводна атракция за запалени гмуркачи. След срутването на скални тавани и повишаване на нивото на морската вода създават огромни подводни пещери, карстови тунели и проломи, някои от които на стотици метри дълбочина. Те са пълни със смесица от сладка и солена вода, а красивите сталагтити и сталагмити са само бонус.

Научете още за подводните кладенци в Юкатан.

Портите на Ада

Това е подземна забележителност в Туркменистан, до която обаче не можете да се спуснете. Да застанете на ръба й е не по-малко впечатляващо – все пак това са Портите на ада. Ще видите кратер с диаметър 60 м и дълбочина 20 м, който гори по цялата си повърхност. Той е не природно чудо, а създаден от човешка ръка феномен. При сондаж за газ през 1971 г. сондата пропаднала в подземна пещера, при което освободила подземни залежи на природен газ и така до ден днешен кратерът гори самостоятелно ден и нощ.

Прочетете още за историята на Портите на ада.

Подземията на Берлин

Дори и да не си падате по страхотиите и бункерите и стаите на ужасите, това не означава, че няма да имате шанс да се потопите в берлинските подземни потайности. Можете да се включите в организираните от Берлинската компания за градски транспорт нощна разходка из берлинското метро... в открит вагон. Обиколката ще ви преведе през тунелите на различните линии и станции, аварийните изходи и обръщалата – там, където мотрисите правят обратен завой и потеглят в обратна посока.

Открийте още забавления под земята в Берлин.

Музеят на духовете и легендите в Прага

Освен че е страховит сам по себе си, този призрачен музей има и свои подземия, в които посетителите ще се срещнат (твърде) близо със скелети, привидения, скърцащи врати и всички друг атракции на обитаваните от духове места.

Научете още за Музея на духовете в Прага.

Подземна разходка в Атина

В подземните недра на Атина животът кипи с не по-малка сила от живота на повърхността. Изложбите на класически и съвременни артисти привличат и местни, и туристи, които често захласнати по древните статуи забравят, че не са в обикновен музей, а… в градското метро.

Метрото в Атина е идеалното място, където можете да се скриете от летните жеги и да видите над 50 000 различни статуи, бани, акведукти и цистерни от различни епохи.

Прочетете още за атинското метро като музей.

Подземният град в Австралия

Научнофантастичните романи тук са се превърнали в реалност – австралийският град Кубър Педи е известен по цял свят с това, че голяма част от жителите му копаят къщите си под земята. Причината? Изгарящата жега на австралийската пустиня. А защо не се преместят? Защото районът е известен като Опаловата столица на света и по-голямата част от добива на скъпоценния камък се осъществява именно тук.

Прочетете още за подземния град.

Соц бункер в Прага

Още една пражка дестинация, но с доста по-различна атмосфера – посетете хотел „Ялта“ в столицата на Чехия, където по времето на социализма са отсядали големите клечки от Запада. В бункера на хотела е имало цяла подслушвателна станция, която вече може да бъде посетена.

Научете още за бункера в Прага.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин