Зеегроте: Подземното езеро на Виена - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Зеегроте: Подземното езеро на Виена
Автор: Мария Ангелова

Най-голямото подземно езеро в Европа дори не е съществувало преди малко повече от 100 години. Нямало е дори и знак, че в Хинтербрюл, само на 17 км от Виена, ще се появи езеро, камо ли пък подземно. До 1912 г. там има мина за добив на гипс, но мощен взрив в един от тунелите предизвиква внезапното нахлуване на 20 милиона литра вода. Наводнени са долните нива на мината, което пък води до образуването на Зеегроте – най-голямото подземно езеро на Стария континент.

Всъщност дълги години след взрива мината остава запечатана и за съществуването на езерото не се знае, докато през 30-те години на ХХ век група спелеолози не се осмеляват да се спуснат долу. Малко по-късно е изграден вход до подземните води и мястото се превръща в туристическа забележителност.

По време на Втората световна война мината е използвана от германските военни за хангар за строене на самолети. Около 2000 души идват всеки ден на работа под земята, като създават един от първите изтребители в света – Heinkel HE 162 Salamander. И днес можете да видите оригинални части от самолета, както и негов модел в един от тунелите. След войната Зеегроте отново е отворена за туристите.

По пътя към дълбините на австрийската земя ще се почувствате като миньор през 1850 г. - ще минете по всекидневния маршрут на работниците, ще видите къде са се хранели, къде са работили, параклиса, в който са се молели... Под земята има дори и конюшня. Конете са използвани за теглене на каруците с добития гипс. Тъжен факт е, че след прекарани средно 20 години под земята те ослепявали напълно.

На най-долното ниво ви очаква и самата разходка с лодка в езерото. Усещането е различно за всеки посетител, но със сигурност преживяването е неповторимо. Внимавайте да не паднете през борда, защото най-дълбоката част на Зеегроте е 12 м.

Полезна информация: Екскурзията в езерото трае около 45 минути. Вземете си топла дреха – температурата целогодишно е 9 градуса. Ако сте забравили, на място можете да вземете одеяло под наем. Входът е 9 евро (за групи над 20 души и за деца – 6 евро). Хинтербрюл (Hinterbrühl) се намира на 17 км югозападно от Виена - За допълнителна информация, работно време и упътване, вижте тук

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин