Гмуркане в Юкатан - приказка от подводните пещери - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гмуркане в Юкатан - приказка от подводните пещери
Автор: Жанет Григорова

Има природни феномени, на чиято красота просто не можем да устоим. Такъв е случаят с едни от най-красивите подводни кладенци на полуостров Юкатан, Мексико.

Самият полуостров Юкатан, някога е бил риф, потопен под тонове вода. След настъпването на ледниковия период, равнището на водата спада, което от своя страна довежда до срутването на скалните тавани. Така се появяват красиви карстови прозорци и по-дълги пещерни тунели.

Истинското чудото на това място се случва, когато нивото на морската вода отново се повишава и тунелите нановo се изпълват с вода, само че този път тя е сладководна, примесена с морска. Ето защо водата на повърхността е сладка, а по-надълбоко става солена. Тази симбиоза формира приказна вселена от големи подводни пещери, карстови тунели и проломи, някои от които на стотици метри дълбочина.

Пещерите на полуостров Юкатан носят название, дадено от маите, което в превод означава "Свещен кладенец". Местността била използвана за препитание, но също така била и от голямо религиозно значение за самите маи. За тях това бил проход между света на живите и подземното царство - Хибалба. Поради тази причина много от местата били използвани за религиозни ритуали и жертвоприношения.

Днес подводните пещери на Юкатан са едни от най-предпочитаните за гмуркане места. Ентусиасти от цял свят идват ежегодно, за да се насладят на кристално чистите води и неповторими пещерни рифове. На това място всеки любител на пещерното гмуркане може да се наслади на изживяване сред хиляди сталагмити и сталактити, докато слънчевата светлина закачливо прониква през някой от множеството отвори. 

Вече ви се ходи в Мексико? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мексико! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин