Музеят на духовете и легендите в Прага - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят на духовете и легендите в Прага
Автор: Ралица Василева

В този необичаен музей около вас застрашително ще оживеят старите пражки легенди. Тук ще научите много градски истории за разгневени призраци, бродещи нощем из Прага. Ще го откриете на една уличка близо до Карловия мост, сгушен в тунелче между две сгради.


На входа ще ви посрещне Смъртта. Високата й фигура, наметната с черен плащ, се е надвесила над огромна книга с пражки митове и легенди. Страници от оригиналната някогашна книга висят по стените наоколо. Ще можете да разберете какво пише по тях, тъй като под чешкия текст има и превод на английски език. Зад фигурата на Смъртта се разкрива мрачно кътче с огромни врящи котли и стара дървена маса с колбички, пълни с цветни отвари. От тавана виси бесило, а в каменната стена ще забележите огромна пещ за хора с цели човешки скелети и кости в нея.

В един от ъглите на полутъмната стая ще забележите подземни стълби. Слезте надолу по стръмно виещото се каменно стълбище, което ще ви отведе до подземието. Зад стълбите ще ви дебнат скелети, призрачни жени, зловещи бебета и окървавени ръце, излизащи от пода, които сякаш всеки момент ще ви хванат за краката докато слизате надолу по стълбите. За всеки случай се подпирайте на дървения парапет, за да не се подхлъзнете, когато коленете ви се разтреперят.

Ароматът на мухъл и влагата ще разтуптят сърцето ви и със сигурност ще провокират въображението ви. Ще забравите, че сте в музей и ще имате усещането, че всичко е истинско. Щом най-после слезете от последното стъпало ще се озовете в тъмния коридор на подземието. Ще минете покрай няколко призрачни стаи, чиито открехнати прогнили врати, поскърцвайки зловещо, ще ви приканват да надникнете вътре. Отворите ли вратата на първата и най-голяма стая, първоначално ще помислите, че в нея няма нищо. Но постепенно очите ви ще свикнат с мрака и пред вас ясно ще се очертае проснатата на пода фигура на легендарния Голем – оживелия човек от глина. Той е наистина огромен и сякаш току що е легнал в калта.

Музеят е малък, но е много атмосферичен. Вградени бебета и девойки, фатални черни котки, обезглавени воини и озъбени призраци ще ви дебната от всеки ъгъл. Ще ви побият тръпки и от звуците на скърцащи врати, капещи капки вода и заглушени писъци.

Ако страховитата изложба не ви е била достатъчна, от музея редовно се организират нощни обиколки из местата в града, свързани с призрачните легенди. Информиран водач ще ви разведе и увлекателно ще ви разкаже зловещи истории за Прага. По време на разходката ще имате възможност да се облечете със средновековни костюми. Току виж бродейки из града попаднете на някой зъл дух... кой знае, понякога легендите не са просто легенди.

Работно време, входни такси и друга полезна информация ще намерите тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин