Какво има в Музея на МВР? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво има в Музея на МВР?
Автор: Мария Ангелова

Малка находка в самия център на СофияМузеят на МВР. Звучи сериозно и тежко, и правораздавателно. Оказва се обаче забавно и любопитно място, където винаги ще ви посрещнат с усмивка и внимание. Ако не са ви водили като ученици, може и да не сте забелязали табелата с надпис точно срещу спирката на трамваите зад Съдебната палата. А ако сте я забелязали, е вероятно многократно да сте я подминавали и да сте си казвали: „Друг път“.

Дори и да сте били в музея обаче, тук веднъж не е достатъчно. Изложбите се сменят приблизително веднъж в годината, така че имате повод не само да идвате, но и да се връщате. Темите през годините са включвали от история на вътрешното министерство, през наркотици и разсекретени досиета до оръжия и следствен материал от разследвания.

Всъщност, оказва се, МВР има и чувство за хумор. От юли 2012 г. можете да разгледате изложба на карикатури „в борба с антиобществените прояви“. Ако ви звучи някак соц, не е случайно. Всички карикатури са създадени за едноименна изложба на МВР и Съюза на българските художници през... 1975 г. Автори са едни от най-големите майстори на хумора и четката – Доньо Донев, Борис Димовски, Карандаш, Панайот Гелев, Анри Кулев, Слави Митев и други. Смешни са и днес. Което пък е тъжно.

Макар и да не звучи много логично, в музея идват и много чужденци. Явно всички въоръжени с трагично остарели пътеводители, те обикалят около Съдебната палата в търсене на Националния историческия музей. И когато накрая откриват единствено музея на МВР, с удоволствие го разглеждат, ни разказаха от улица "Лавеле" 30.

Полезна информация: Работното време на Музея на МВР е от понеделник до петък от 9 до 17 часа. Входът е свободен. Намира се точно срещу трамвайната спирка зад Съдебната палата.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин