Перник: Музей на миньора - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Перник: Музей на миньора
Автор: Мира Янева

Пред винкело всички са равни - това беше надраскал със спрей някой на централната гара на Перник. Обаче преди време. Сега веселия приветствен лозунг го няма (кой видял - видял). 

Шегите за коравия манталитет на перничани си съперничат по брой и духовитост с тези за пестеливостта на габровци. Но преди да разкажете следващия виц за Перник, качете се на влака или колата и отидете в Музея на минното дело, защото много неща започват именно оттам.

Музеят е всичко друго, но не и поредица от витрини и парчета руда. Като за начало, си сложете каска. Защото ще влизате в истинска минна галерия.

За мнозина това ще е единствената възможност в живота да влязат в мина. Този тунел е част от истински рудник, чиято първа копка е направена през 1891 г. (годината е изписана над входа) и е затворен през 1966 г., когато залежите му се изчерпани. А 20 години по-късно се превръща в музей.

В тунела ще видите как от първите инструменти и начини на добив на руда се е стигнало до модерната техника на днешно време. Зад един от завоите ви очаква макет на кон в реални размери. Във времената, когато само коне са се използвали за пренасянето на рудата, в мините е имало конюшни (ще видите една и тук). Животните са прекарвали целия си живот под земята.

В началото на всяка мина е имало икона, пред която миньорите са отправяли молитвите си. Особено в миналото, когато инцидентите са били чести, този кът е бил необходим. Тук ще видите икона на Свети Иван Рилски - българския светец, покровител на миньорите.

А ето и къде се крие причината за "коравия" Перник Когато в началото на миналия век започват да се използват метални подпори вместо дървени (ще ги видите и тях), това стимулира тежката промишленост. Необходими са заводи, които да произвеждат нужните елементи за укрепване на галериите. И така Перник се превръща в град на минната и тежка промишленост.

Полезна информация: Всъщност над 600-метровият тунел е напълно безопасен, а каските са само атракция. През лятото си носете топла дреха, защото температурата е малко над нулата. За да посетите музея, трябва да направите предварителна заявка на тел. 076/ 608 131 или в Културно-информационния център в Перник. Групата трябва да е най-малко 5 и най-много 20 души. Работното време е понеделник-петък 10-16 часа. Билетът е 3 лв. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия и (не)познати маршрути! 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин