Крепостта Кракра: Перник отвисоко - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепостта Кракра: Перник отвисоко
Автор: Албена Пехливанова

Разширяването на мините в пернишкия регион води до обявяването на село Перник за град през 1929 г. Всъщност царският указ връща на Перник славата, която е притежавал в древността. А мястото, където можете да видите парченца от славното минало, е крепостта на хълма Кракра.

Изкачването към платото ще ви отнеме около 30 минути от центъра на града – движете се по течението на река Струма, през парка, докато пътят не се извие надясно и стръмно нагоре. Там има табелка, която ще ви отведе право при крепостта. Още отдалеч се вижда развяващото се огромно българско знаме, а вечер има ефектно осветление.

Хълмът е обитаван 5000 г. пр.Хр., а това, което е привлякло древните хора, е била чудесната видимост от платото към равнината. И днес всяка разходка сред развалините приключва на някоя от стените с изглед към Перник отвисоко.

Смята се, че крепостта е строена по времето на хан Омуртаг. Името Кракра идва от средновековния прабългарски болярин Кракра Пернишки. Счита се, че Кракра е бил частично независим владетел, като дори е водил самостоятелни военни действия срещу Византия. Византийските хронисти го определят като човек, който „не отстъпвал нито на ласкателства, нито на други обещания и предложения“, а решителната му съпротива срещу император Василий II Българоубиец спасила Перник от разрушение.

Според легендата в крепостта Кракра цар Петър прекарал известно време на път за срещата си със свети Иван Рилски.

В ранна пролет крепостта е любимо място за семеен пикник, тъй като има няколко места със сянка под дървета. Разходката е приятна, а на няколко места има информационни табели – за да знаете какво виждате. Има и няколко огромни дървени оръдия-катапулти, на които малцина пропускат да се покатерят.

Полезна информация: Входът е безплатен. Носете удобни обувки, за да подскачате с удоволствие по камъните на крепостта. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Peika. bg, 16.05.2013 | 13:47
Благодарим за корекцията :)
Svetlin Vadadjiiski, 16.05.2013 | 11:03
Едно уточнение: Ако идвате от центъра на града към крепостта, държите пътя ПО ТЕЧЕНИЕТО НА РЕКАТА, А НЕ ОБРАТНО!
Абонирайте се за нашия бюлетин