Кратък кукерски репортаж от Перник - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кратък кукерски репортаж от Перник
Автор: Мария Ангелова

Ако сте пътували от София към Перник тази събота (2 февруари 2013 г.) с влака в 10 часа, сигурно си спомняте ръчната спирачка. Влакът тъкмо потегли от Централна гара, и след няма и 10 метра рязко спря. Пътниците (които и без това бяха натъпкани като в консерва), се сближиха още повече, а по уредбата се раздаде разгневеният глас на машиниста: “Кой пътник дръпна ръчната спирачка?!!!”. 

Шегаджията се ската, а след по-малко от час повечето хора бяха забравили и като вълна марокански скакалци се понесоха от гарата на Перник към централния площад, където за 22-ри път се проведе фестивалът Сурва. За кукерите в Перник вече сме ви разказвали - и тази година пера, рога, зъби и кожи не липсваха. Гюрултия до бога! Имаше в изобилие булки, кючекини, попове, мечки (най-любимите ми - кой не би искал да се търкаля по земята, облечен в топъл кожух?) и всякаква друга жива твар, която не се вписва в никакви категоризации.

Вино се лееше, кебапчета и кюфтета цвърчаха по скарите, по казанлъшките понички се лееше шоколад... Мила, фестивална идилия, а и едно прекрасно време се беше отворило (каквото нямаше през последните няколко години).

Една положителна тенденция, която става все по-силна през последните години - Китай отстъпва от сергиите. На все повече места можете да си купите авторски кукерски сувенири - кукли, магнити, разделители за книги, изработени от местни художници с истинска козина, парчета дърво и други естествени материали. Защото на фестивал на чисто българска традиция китайските сувенири нямат място (това важи и за китайските мартеници, между другото).

Освен нашите кукери, по улиците на Перник дефилираха "пилета" с човешки бой от Македония, словенска карнавална група, танцьори от Палестина... Шарено и весело беше - достатъчно е да не се спираш на едно място. Дори в страничните улички около центъра постоянно можеше да се натъкнеш на групи кукери със звънци, които скачат, танцуват и се закачат с минувачите.

В дните на фестивала всички музеи и галерии в града са с вход свободен. Ако още (или отдавна) не сте влизали в галерията на минния музей или не сте видели находките от некропола, открит при строежа на магистрала Струма (в съседния исторически музей), сега му е времето. В Двореца на културата можете да разгледате галерията (на втория етаж). А на крепостта Кракра има екскурзовод. Няма да сгрешите, ако нахлупите миньорската каска, а след това се обогатите с история и изкуство. А накрая поскачате с кукерите.

Един ден спокойно стига за всичко. 

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин