Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност
Автор: Peika.bg
Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност

Фес е най-старият град в Мароко, както и най-големият център за ислямска култура и образование в Западна Африка.

Градът е същински музей на открито, който включва дворци и красиви джамии.

Градът е основан през 789 г. от Идрис I, потомък на Пророка Мохаме. Той става духовен и културен център на кралството, като запазва автентичността си и до ден днешен.

Място, което със сигурност трябва да посетите, когато отидете във Фес, е Фес ел Бали – огромна медина (стар град), лабиринт, в който е съвсем лесно да се изгубите.

Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност
Снимка: flickr/travelwayoflife

С население от 350 000 души, Фес ел Бали е най-голямата градска зона без автомобили в света. Там има само тесни улички, по които често трудно се разминават двама души. Тук единствените превозни средства са магаретата, а за да преминете през някои от пасажите, може да ви се наложи дори да се наведете. Интересното е, че уличките на стария град дори не са картографирани.

Фес е известен и със своите кожени изделия и с един от най-впечатляващите обекти в медината – средновековна работилница за обработка на кожи. Тя е съставена от множество каменни съдове, пълни с богата палитра бои и различни течности, но миризмата около нея е непоносима.

Фес – да сме гмурнеш в мароканската автентичност
Снимка: flickr/martinvarsavsky

Там се произвеждат висококачествени изделия като чанти, палта, обувки и чехли. Всичко това се прави ръчно, без да е необходима намесата на съвременна техника и процесът на работа е почти непроменен от времето на Средновековието.

За да влезете напълно в атмосферата на Фес, ви съветваме да не пропускате гробниците на Меренид привечер, откъдето можете да видите прекрасен залез, който разстила лъчите си над автентичния средновековен ислямски град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин