Маракеш е първата Африканска столица на културата - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маракеш е първата Африканска столица на културата
Автор: Peika.bg
Маракеш е първата Африканска столица на културата

Маракеш, един от най-емблематичните градове на Мароко, е коронован като първата африканска столица на културата за 2020 г.

Отличието е присъдено на Червения град заради архитектурното, художественото и културното му наследство. Маракеш вече е дом на два обекта, които са под закрилата на ЮНЕСКО: известния площад Джема Ел-Фна и Медина - Старият град.

Маракеш все повече засиява на радарите на пътешествениците, тъй като правителството влага много средства в туризма. Подобрява инфраструктурата в цялата страна и реконструира редица забележителности. Броят на чуждестранните туристи е нараснал с около 15% от 2017 г. до 2018 г., а Мароко е все по-популярен и сред туристите от САЩ.

Маракеш е първата Африканска столица на културата

Откриването на музея "Ив Сен Лоран" през 2017 г., посветен на едноименния френски моден дизайнер, също обърна погледите към Маракеш. Там дизайнерът е живял няколко години и успешно превръща града в център за изкуство и дизайн.  В Мароко Ив Сен Лоран намира своето изгубено детство, защото е роден в Алжир и бляскавият Париж не може да нахрани сетивата и спомените му.

Маракеш е първата Африканска столица на културата

Решението за обявяване на Макареш за първата Африканска столица на културата е взето в срещата на Africities. Титлата е еквивалента на познатата ни Европейска столица на културата. Местното правителство се надява, че тя ще привлече още повече туристи и ще е възможност за провеждането на още много и различни културни събития.

Маракеш е първата Африканска столица на културата

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин