Екваториална Гвинея сменя столицата си - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Екваториална Гвинея сменя столицата си
Автор: Peika.bg

Екваториална Гвинея се намира в Централна Африка и граничи с Габон и КамерунВ момента страната сменя настоящата си столица град Малабо с град Ояла, който е в процес на строене и по план трябва да бъде завършен през 2020 г.

Тази централноафриканска държава се състои от континентална част и архипелаг, в който се включват 5 острова. Малабо се намира на остров Биоко, който има население над 1 200 000 души.

Преместването на столицата в Ояла е наложително, защото към момента огромният процент от населението изпитва трудности или му е напълно невъзможно да достигне до столица, което затруднява икономическо развитие и създава бюрократични спънки, които спират развитието на страната. Ояла ще бъде свързана с главните магистрали на страната, които са разположени в континенталната ѝ част.

Друга причина е надморската височина на новата столица (454 м) –  там климатът е по-мек в сравнение с останалата част от Екваториална Гвинея.

Климатът в страната е подчертано тропически, а Малабо, който е разположен на много по-ниска надморска височина и се намира в Гвинейския залив, има особено горещо и влажно време.

Преместването на столицата на Екваториална Гвинея цели по-лесен достъп на жителите на страната до нея, използване на икономическите шансове за развитие. Освен това столицата вече ще е близо до голямо пристанище, което е предпоставка за по-добро развитие на търговията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин