Бившите канибали на Папуа Нова Гвинея - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Бившите канибали на Папуа Нова Гвинея
Автор: Peika.bg
Бившите канибали на Папуа Нова Гвинея

Далеч-далеч от цивилизацията, с която толкова много сме свикнали, все още има племена, живеещи по начин, близък до този от преди стотици години.

Пример за това са Глинените хора, живеещи в девствените планини на остров Папуа Нова Гвинея, където царуват тропическите джунгли. Те изпълняват характерен за обичаите им танц, който в наши дни се е превърнал в туристическа атракция и носи в себе си спомена за племенните ритуали.

Папуа Нова Гвинея е обитавана от многобройни етноси и дори туземците, живеещи в близост едни до други, не говорят един и същи език и имат различни обичаи, традиции и ритуали. Тяхният живот не се е променил особено през вековете, въпреки че в наши дни на острова се извършва търговия и се строят пътища. Освен това канибализмът е забранен от десетилетия, в селата могат да се намерят магазини, а в градовете – дори супермаркети.

Въпреки глобалното развитие, което очевидно е засегнало и Папуа Нова Гвинея, местните
се стремят да запазят традициите и племенната си идентичност. Заедно с това обаче те се възползват и от възможностите, които им предлага туристическата индустрия.

Всяка година например се организира голям фестивал, на който племената от долината Асаро танцуват, свирят, пеят и бият барабани в пълни бойни доспехи. През 1957 г., по време на първото организирано представление 100 хил. души били свидетели на тази несравнима фолклорна програма. Сред най-популярните и колоритните била групата на Глинените хора, които в миналото били канибали. До ден-днешен те се стараят да поддържат страховитата си репутация, но вече само поради икономически причини.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин