Пътешествие за един ден: Плиска - красота и величие! - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествие за един ден: Плиска - красота и величие!
Автор: Peika.bg
Пътешествие за един ден: Плиска - красота и величие!
Снимка: www.bdmundo.com

Днешната идея за уикенд пътешествие е старата българска столица - Плиска! В периода 681-893 г. тя е един от най-големите и богати градове в света. Разходете се из историко-археологически резерват, който пази спомена за велика Плиска!

Резерватът се намира на 28 км североизточно от Шумен и само на 3 км от съвременния град Плиска. Съхранената архитектура съчетава в себе си елементи от тракийската и българска култура. Добре запазените руини свидетелстват за някогашната слава и величие на старата столица. 

Плиска има много стратегическото местоположение. Равнината е благоприятно място за развитие на скотовъдство и земеделие, а оттук са минавали и някои много важни пътища. Освен това градът е бил заобиколен от близките плата, което е било много подходящо във военно отношение.

Пътешествие за един ден: Плиска - красота и величие!
Снимка: Alioshkata/Fickr

Плиска е била огромен град за тогавашните средновековни мащаби. Построена е с 3 укрепления, като първото представлява външен земен ров, в който са живеели в землянки жителите на столицата. Вътрешният град е бил обграден с 12-метрови стени, от които днес са възстановени само 4 метра от тях.

Най-забележителният паметник в града е Дворецът на хан Крум. Той обхваща площ от 500 кв.м. В него може да видите тайните изходи, през които аристокрацията и населението са се спасявали по време на нападение. По-късно хан Омуртаг разширява крепостните стени и построява т.нар. Тронна зала (Големият дворец). И двата царски палата са изградени от бял мрамор и са били благоустроени с подподова отоплителна система и канализационна мрежа от глинени и оловни тръби за чиста и мръсна вода.

Пътешествие за един ден: Плиска - красота и величие!
Снимка: www.bdmundo.com


На хиляда метра от източната порта на Вътрешния град можете да видите най-големия християнски храм в Югоизточна Европа от времето, когато княз Борис I покръства българския народ. Това е Голямата базилика, която включва катедрала, архиепископски дворец и манастир, които са частично възстановени.

След възкачването на Симеон I Велики на престола, столицата е преместена от Плиска във Велики Преслав. Така Плиска започва да губи своето значение и постепенно се превръща в обикновен стопански град и никога не възвръща повече стария си блясък. Упадъкът ѝ започва след нашествието на печенегите през 1048 г. – 1049 г.

Към старата столица има изключителен археологически интерес още от далечното минало. Проучвания тук се извършват повече от век – от 1899 г. и работата по историческата ценност продължават. В процеса на разкопките е открита уникалната за България Розета – емблемата на Плиска. Това е малка бронзова звезда със седем лъча. Върху всеки лъч има рунически надписи на древното прабългарско писмо с черти и резки, а по средата е прочутият прабългарски знак – IYI. Все още, обаче, написаното на Розетата остава загадка за археолозите.

В североизточната част на старопрестолния град е построен музей, в който са изложени находките, открити в местността. Те са подредени хронологически и обуславят основните периоди на развитие на древната столица – езически и християнски. Тук може да видите умалени макети на Крумовия и Омуртаговия дворец, както и на Голямата базилика. Изложени са и печатите на някои български владетели, духовници и други важни личности от това време.

Полезна информация:

Работно време:
08:30 - 19:00 часа (април-октомври)
08:30 - 17:00 часа (ноември-март)
Работи и в празнични дни

Цена за билет:
Възрастни - 5 лв.
Учащи - 2 лв.
Семейни билети - 9 лв.

Цена на беседа - 10 лв.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин