Малката базилика в Пловдив - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Малката базилика в Пловдив

Малката базилика в Пловдив - разрушаване и възстановявана, забравяна и преоткривана, но съхранила и до днес изключителни елементи от ранното християнство по нашите земи.

Някога през далечния 4-и век един майстор редял парчета счупена керамика, черни и бели камъни и стъклени кубчета, за да покрие всеки квадратен сантиметър от бъдещата църква. Майсторът бил един от най-добрите от Филипополската школа и с прецизност изобразявал по пода символични фигури. Най-важната част той оставил за накрая - ктиторски надпис пред олтара, който възхвалявал Базилиск (главния военен командир на провинция Тракия). Именно в негова чест била построена базиликата. Години по-късно той бил свален от престола, а надписът в негова чест бил унищожен. След още известно време базиликата изгоряла до основи, но причината за пожара така и не е ясна.

Но хората, за които църквата означавала много, решили да я възкресят от пепелта. Мозайките не били реставрирани, просто ги покрили с нов под от обикновени тухли. Новата-стара църква впечатлявала с малко помещение, наречено баптистерий (място за кръщене). Баптистерият на тази църква бил пригоден за кръщене както на новородени, така и на възрастни хора. Басейнът бил във форма на кръст, а около него на пода били едни от най-хубавите мозайки в цялата империя - двойка гълъби и елен. Гълъбите символизирали Светия Дух, а еленът - душата, която се стреми към Бог.

Малката базилика била изоставена към края на 6-и век и с течение на времето се превърнала в руини. През вековете хората я използвали за строителен материал и копали в отломките, наранявайки мозаечния под.

Все пак част от това изящество се запазило чак до 1988 г., когато било открито при поставяне на основите на жилищен блок. Находката била толкова ценна и впечатляваща, че строителството на блока било преместено. Редували се години на изоставяне и подемане на проекта.

И така до днес, когато вече Малката базилика и мозайката в нея са окончателно реставрирани. Откриването е на 20 септември от 18:30 часа. Тя се намира на бул. “Княгиня Мария Луиза” до блок 23.  

Ако знаете как да ги прочетете, мозайките от Малката базилика ще ви проговорят. За ранните християни те имат смисъл и предават послание:

Еленът олицетворява душата на християнина, която се стреми вярата и истината.

Гълъбът символизира Светия дух, който се явява при кръщението на Исус на река Йордан

Вазата олицетворява съда, в който се събира манната небесна

Соломоновият възел е стар символ с много значения. Може да се тълкува като изображение на вечността и на вярата

Розетата е по-стара от християнството. За ранните християни тя символизира кръвта на Исус

Свастиката е древен космически символ, а меандърът е смятан за опростена форма на лабиринт

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин