Боянската църква - из вековната история на София - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Боянската църква - из вековната история на София
Автор: Георги Василев

Съвсем близо до София, закътана в полите на Витоша, под дебелата сянка на вековни секвои, Боянската църква е един от малкото средновековни паметници, които можем да разгледаме в пълната им цялост. Всеки е чувал за красотата й и високата й историческа стойност, но малко хора знаят, че първоначалното й преназначение е било да брани древна Сердика от враждебни нашественици. Този и още много интересни факти за църквата „Св.св. Никола и Пантелеймон" ще научите в следващите редове.

Строеж на църквата през вековете

Той може да бъде разделен на три строителни етапа. Първият ни връща далеч в началото на единадесетото столетие. Тогава църквата е представлявала малка крепост, построена по кръстокуполен план (основата е с формата на кръст, а горе църквата се увенчава с купол). Интересно е, че стените на крепостта, известна сред византийците като Бойона, а сред местните като Батил, са дебели около един метър и са направени от камък и тухла. Тази крепост е била част от отбранителен пръстен около Сердика, който е включвал 35 крепости. Боянската крепост е и една от последните, които падат под византийска власт.

Вторият етап от историята на църквата датира от 1259 г., когато е била прибавена втората пристройка на храма. Тя е построена със средствата на севастократор Калоян (севастократор е висш феодал, втори в държавата след царя). Представлявала е двуетажно здание, като долният етаж е бил предназначен за гробищно помещение, а горният - за семеен параклис. Там е намерен и надпис на старобългарски, който упоменава имената на дарителите и датата на създаването.

Третата част на църквата е построена в началото на 19-и век от дарения на местното население с цел да се разшири интериорът на действащата църква. Този етап няма историческа и художествена значимост - построен е като своеобразен буфер срещу атмосферните влияния, а те са враг номер едно на стенописите.

Стенописи в Боянската църква

Интересно за стенописите в храма е, че показват преди всичко съществуващи хора - над 240 отделни изображения на различни хора с техните размисли и чувства. Наистина има хипотеза, според която всяко от изображенията има свои реален прототип. Битовите елементи също са много добре представени. Такива са дрехи, мечове, лъкове, копия и различни типове ризници. Изображенията в профил са много голяма рядкост за Средновековието, а тук са в изобилие. Това е една от причините да се смята, че тези стенописи са предшественици на европейския Ренесанс. Всичко това прави стойността на Боянската църква много висока. Тя е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.
Преди няколко години са открити и два автографа, които принадлежат на авторите на стенописите. Това също е доста нетипично, защото през Средновековието на художниците се е гледало като на изпълнители, а не като на творци.

Посещения и църквата в бъдещето

В перспектива посетителите ще могат да се качват на втория етаж на църквата, който представлява малко помещение, също в кръстокуполен план. В резулат на земетресение през 17-и век е имало ремонт, но излагането на стенописите на суровите атмосферни условия ги е увредило. Сега те са реставрирани и скоро се очаква да бъдат показани пред посетители.

Като заговорихме за посетители, малката църква се радва на изключително голяма популярност сред хората. Средно 2500 души всеки месец посещават църквата "Св. св. Никола и Панталеймон", а понякога броят им досига до 4000. От чуждестранните туристи преобладават английскоговорящите и японците. Също така идват хора от Мароко, Австралия, Тайван, Тайланд, Перу и дори Коста Рика.
Разбира се, високата посещаемост създава проблеми на малката църквичка. Проблемът е с претоварването, защото трябва да се спазва режим на влизането в църквата - максимум по 8 човека.
Най-радостния факт е, че и българските туристи са се върнали към посещаването на този паметник след драстичен спад през изминалите няколко десетилетия, особено на ученически групи.

Полезна информация: Боянската църква се намира в квартал Бояна в София. До нея се стига по бул. България, като следвате специалните кафяви табели. С градски транспорт - автобус 64 до спирка “Боянското ханче”. Работното време на църквата е от 9 до 17 часа (в периода от 01.11. до 31.03) и от 9:30 до 17:30 часа (в периода 01.04 до 31.10). Входната такса за индивидуални посетители е 10 лв, а за учащи е 2 лв.

Маршрути: Съвсем близо до Боянската църква започва маршрутът към Боянския водопад, Боянското езеро и хижа Момина скала.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин