Фестивал Горящият човек - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал Горящият човек
Автор: Peika.bg

Представяте ли си как един цял временен град с население над 40 000 души изниква в пустинята, съществува една седмица и после изчезва, сякаш никога нищо не е било? А нещата, които се случват вътре, никога не са едни и същи. Всичко зависи от жителите му - участниците в алтернативния фестивал Горящият човек (Burning Man Festival). Не, на този фестивал не горят хора, но е факт, че самите организатори го определят като „фестивал на крайностите“.

Блек Рок Сити (Град Черната скала най-общо казано) не съществува на нито една карта на САЩ. Всъщност не съществува изобщо през по-голямата част от годината. Появява се само за седмица в края на август насред пустинята Блек Рок, край Рино, щата Невада. Над 1000 кв. км площ се запълва с временни постройки, палатки, арт пространства, инсталации. Има си и улици, и карта, и нещо-като-център, където можете да си вземете кафе и лед. Това са единствените две неща, които се продават на територията на Блек Рок, защото философията на фестивала Горящия човек не позволява да продавате или купувате нищо друго, а само да споделяте – независимо дали храна, емоции или идеи.

Трудно е да обясните какво е Горящият човек, ако не сте били на фестивала. Организаторите са се опитали да му дадат дефиниция: „Ежегоден експеримент във временна общност, посветен на радикално себеизразяване и радикално разчитане на самия себе си“. Колко точно радикално трябва да е осланянето на собствените сили разбирате, когато на влизане ви дадат „Наръчник за оцеляване“. В Невада има виц: „Ако не ти харесва времето, просто не мърдай десет минути“. Разбирате това с пълна сила в този град насред пустиня, в която изгарящата жега се сменя с гръмотевични бури (които превръщат за секунди Блек Рок в гигантска кална локва), ветрове със скорост до 100 км/ч, пясъчни бури, а призори температурите падат до нулата.

И на фона на тази нестабилна метеорологична обстановка (добре де, не винаги е толкова апокалиптична) можете да вземете или да не вземете участие във всякакви форми на арт изразяване. Всичко е по желание – ако искате само гледате, ако искате показвате изкуството си (но не продавате).

И къде в цялата картина е Горящият човек? Един такъв алтернативен фестивал трудно ще мине без ритуален огън. Около 12-метрова дървена фигура на човек се изгаря тържествено в събота вечер от фестивалната седмица – като символ на край и ново начало.

Макар това да е фестивал на крайностите, той се провежда от 1986 г. и днес е сигурно място, което няма да ви постави в опасност.

Полезна информация: Подгответе се добре за оцеляване – трябва да имате подходящо място за спане, дебели дрехи, храна и достатъчно вода. Фестивалът Горящият човек се провежда седмицата преди първия уикенд на септември (включително и уикенда). Фестивалът е с билети. Актуална информация за тазгодишните дати на фестивала Горящия човек.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Петър Йорданов, 19.06.2012 | 10:50
Това само аз ли бях разбрал, че е по-известно като "хипи фест" :) Може и да се бъркам..
Абонирайте се за нашия бюлетин