Фестивалът Ла Мерсе или как Барселона се сбогува с лятото - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивалът Ла Мерсе или как Барселона се сбогува с лятото

Има много причини да посетите Барселона, но ако се чудите кога е най-подходящото време за това, със сигурност местните хора биха извикали в един глас, че това е краят на септември, когато се чества празникът Ла Мерсе (La Mercè). И наистина е така - когато барселонец говори за Festa Mejor (в превод „Най-голям празник“), той го прави с очи, насълзени от гордост, породена от прословутата им каталунска идентичност.

Официално фестивалът Ла Мерсе се е състоял за първи път през 1902 г. в чест на покровителя на града – Милосърдната Дева Мария (Mare de Deu de la Mercè). Макар точната дата на празника на Барселона да е 24 септември, честванията му обикновено започват няколко дни преди това и траят 4 дни, като с това се ознаменува краят на лятото и се посрещат по-студените есенни месеци.

Програмата на празниците през тези четири дни е безкрайно богата, като списъкът от събития, включващи стотици прояви из целия град, е просто безкраен и е наистина наивно да се смята, че бихме могли да видим всичко. Това няма как да стане поради простата причина, че едновременно на всички по-големи площади, пешеходни улици, паркове и градинки се случват безброй неща.

Програмата включва шествия и процесии с гигантски статуи и огнедишащи дракони, артистични, танцови и самодейни изяви, цирк, карнавали, базари за ръчно творчество, Коръфок (бягане с огън), концерти, театри, визуално изкуство и много, много други мероприятия, като всички до едно си заслужават да бъдат видени, при това абсолютно безплатно. Дори някои от емблематичните сгради и музеи предлагат на жителите и гостите на града безплатен вход в рамките на празника. Красива заря поставя края на всеки преизпълнен с емоции празничен ден, като особено зрелищна е зарята в последната вечер на фестивала.

Една от емблемите на каталунския фестивал са спиращите дъха Castellers – групи от смели мъже и жени, чиято цел е да изградят високи кули с телата си, достигащи до 10 метра, като на върха на кулата се качва малко дете, което се изправя и поздравява множеството на площада.

Фестивалът Ла Мерсе или как Барселона се сбогува с лятото
Снимка: Сия Дойнова

Снимка: Сия Дойнова

Фестивалът Ла Мерсе или как Барселона се сбогува с лятото
Снимка: Сия Дойнова

Снимка: Сия Дойнова

Традицията на човешките кули е невероятен израз за всеотдайна екипна работа, концентрация и огромен кураж. Това изисква планиране, много тренировки и безупречна координация. Всяка трупа представлява различен квартал на града и защитава неговата чест пред хилядите погледи. Мястото, където се провеждат зрелищните човешки кули, е площадът пред сградата на кметството (Plaça de Jaume), точно по обед.

Фестивалът Ла Мерсе или как Барселона се сбогува с лятото
Снимка: Сия Дойнова

Снимка: Сия Дойнова

Площадът винаги се изпълва с хиляди хора, затова е добре да се отиде на мястото по-навреме. Преди това на същия площад могат да бъдат видени народни танци, характерни за Северна Каталуния –Sardana, изпълнени от различни танцови трупи за деца и възрастни.

Друга атракция на фестивала е процесията на Гигантите (Gigantes), по време на която огромни статуи на царе, царици и благородници се извисяват над тълпите, така че да могат да бъдат видени в пълният им блясък и слава. Те се носят по булевардите от костюмирани трупи и „танцуват“ в синхрон под ритмичните звуци на барабани и перкусии.

С типичната си гордост на каталунци, местните обожават най-големия си празник и се събират както за да се включат в някои от проявите, така и просто, за да се видят, да похапнат, да пийнат, да се повеселят, да попразнуват. Наистина духът на празника Ла Мерсе витае навсякъде из града. Градът като че ли става още по-жив, по-шарен, по-артистичен и по-гостоприемен.

Ако сме ви заинтригували - стягайте куфарите, все още има време да организирате пътуването си, защото тази година празниците са от 22 до 25 септември и удобно съвпадат със събралите се у нас четири почивни дни. Повече информация и програма на Ла Мерсе тук.

Текстът е изпратен от Сия Дойнова за рубриката Стани автор. Снимки: Сия Дойнова и официалния сайт на La Merce. Изпратете и вие свой текст от пътуване на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин