Фестивален и религиозен туризъм в район Тракия – къде и какво? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивален и религиозен туризъм в район Тракия – къде и какво?
Автор: Елена Исаева

Фестивали – район Тракия е известен освен с историческите си и природни забележителности, и със своя културен и фестивален живот, който доста бурно кипи в този район, особено в някои от населените места.

В Пловдив се намира известният арт квартал „Капана“, който е едно от най-колоритните и шарени места в града под тепетата. В града още се провежда празникът на младото вино или както е по-известен „Дефиле на младото вино“. Този празник се провежда всяка година през третия уикенд на месец номеври и на него различни винарски изби представят своите сортове вина, като всяко едно от тях може да се дегустира. В галерия „Тракарт“ пък постоянно се правят различни премиери на книги и събития от подобен характер, особенно през пролетния или есенния сезон. Тук може да видите вече утвърдени писатели и млади такива, които тепърва прохождат в средите на литературния свят.

Фестивален и религиозен туризъм в район Тракия – къде и какво?
Снимка: Елена Исаева

Стара Загора също кипи от културен и фестивален живот. Тя е известна със своята опера, както и с престижния международен фестивал за куклен театър „Пиеро“, както и с филмовия фестивал „Златната липа“. Други фестивали в града са този на оперното и балетното изкуство, бирфест и други.

Град Ямбол е известен със своята Кукерландия, а местните кукерски групи са част от живота на почти всяко село и махала в околността. В Хасково се провеждат няколко интересни празника. Това са джаз фестивалът и конкурсът за дебюти в литературата - „Южна пролет“.

В старата част на Пловдив и в други някоие градове от района, може да се видят цели улици, на които са се запазили някои от типичните български занаяти, които са живи и днес и са доста притегателно място за туристите.

Църкви и катедрали – в България няма град или село, в което да няма поне една църква, а на много места те са толкова много, че дори има местни, които не знаят за тяхното съществуване. В Пловдив са няколко, като сред най-посещаванитите от туристите, а съптветно и от 100-те национални обекта е църквата „Св. Св. Константин и Елена“ в стария град.

Фестивален и религиозен туризъм в район Тракия – къде и какво?
Снимка: Елена Исаева

Близо до град Елхово се намира Устремския манастир „Света Троица“, който се предполага, че е основан още през 14 век. Намира се на около 20 километра от град Елхово.

В село Паталеница, Пазарджик се намира известната вкопана църква „Свети Димитър“. Едно от преданията гласи, че за да се запази от турцитя, църквата е била засипана с пръст и по този начин се е запазила и до днес.

В Тракийския туристически район има много църкви, като някои от тях са запазили своя облик и интериор още от построяването си до днес. Други са реставрирани, защото са важна част от българската история и са превърнати в паметници на културата, каквато е и църквата в Пловдив – „Св. Св. Константин и Елена“.

Сред забележителните туристически обекти в района, които представляват църкви и катедрали още са Голямата и Малката Базилика в Пловдив, катедралната църква в Пазарджик със своя резбован иконостас, заровената църква в село Паталеница, най-голямата селска църква в страната в село Узунджово, както и втората по големина католическа катедрала на Балканския полуостров, която се намира в град Раковски.

Един от най-интересните обекти в тази категория е „Червената църква“, която се намира при Перущица. Тя е по-известна с това си название, но се казва „Света Богородица“ и е обявена за абсолютен архитектурен шедьовър не само за България, но и за цяла Европа. Църквата е късноантичната и ранносредновековна базилика, която по археологически данно се била действаща от 4 до 14 век. Освен, че е една от най-известните подобни базилики у нас, тя е обявена и за архитектурен и археологически паметник с национално значение. Намира се на 2 км от град Перущица, в посока село Йоаким Груево.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин