Фестивали на плашилата – забава за малки и големи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивали на плашилата – забава за малки и големи
Автор: Peika.bg
Фестивали на плашилата – забава за малки и големи

Фестивалите на плашилата се провеждат по целия свят, но те са особено популярни във Великобритания, където плашилата са използвани срещу птиците от хилядолетия. 

По принцип плашило се прави от дърво и слама, но в средновековна Британия тази роля са изпълнявали момчета, които са плашели птиците. Те са патрулирали из нивите с торби с камъни и са гонели всяка врана или скорец, които искали да кацнат на земята.

След голямата чумна епидемия от 1348 година, половината от населението на Острова е било в гробищата и собствениците на земи не могли да наемат момчета, поради което са измислили плашилата.

36912

Все пак, нещата се оправили и момчешките патрули останали в полетата до началото на 19-и век, но тогава пък те се насочили към фабриките и мините, където плащали по-добре.

36913

Днес стотици британски села и малки градчета организират фестивали на плашилата, в които жителите правят своите плашила и залагат изключително на креативност, защото ги правят от каквито материали им попаднат.

36914

След това плашилата се вадят пред къщите или на улицата, за да се видят от всички. Събитията често са свързани с благотворителни инициативи и обикновено се случват през лятото между май и юли, но в някои селища се провеждат през есента.

36916

Въпреки вековната традиция на плашилата, тези фестивали във Великобритания са на по-малко от 20 години.

36917

По-известните такива фестивали са тези в Кетълуел, Хедър, Рей, Бартън Милс, Флемстед, Бромярд.

36918

36919

36915

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин