Филхармония в средата на реката - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Филхармония в средата на реката

Филхармонията на Елба (Elbphilharmonie) – това е културният символ на Хамбург. По средата на течението на река Елба, върху 1700 стоманобетонени стълба, се издига внушителен сграден комплекс. Вътре има хотел, 45 жилища, търговски център, както и площадка на 37 м височина с изглед към града на 360 градуса (посещението й е безплатно).

Сърцето на филхармонията на Елба е също така и едно от понастоящем най-интересните

строителни предизвикателства в Европа: концертна зала от световна класа на височина 50 м с 2150 места.

Съчетанието от архаично изглеждащите стари складове и дръзкото блестящо в различни цветове стъклено тяло е архитектурната визитна картичка на филхармонията. Старото и новото се свързват във вълнуващ синтез. Тук повлияната от пристанището проста тухлена класика, а там блестящата осветена стъклена постройка.

С 2150-те си места голямата концертна зала е най-важната част от филхармонията. Оркестърът се намира в средата ѝ, а местата се издигат по стръмното обкръжение на залата. За да има перфектна акустика, е разработен нов материал: т.нар. бяла кожа. 10 000 гипсови плоскости, които са фрезовани индивидуално, отразяват шума във всеки ъгъл и се грижат за перфектната наслада от звука в концертната зала.

В противовес на голямата, малката музикална зала следва концепцията на „кутия за обувки”. С гъвкавата техника на пода и седящите места за до 550 посетители, залата е подходяща не само за камерна музика, но и за безброй други цели.

Третата зала е за около 170 посетители и се намира във вътрешността на старите складове. Тя служи за място за изпълнение на съвременна и експериментална музика.

Сградата на филхармонията е започната през 2007 г., като се очаква първите представления да бъдат поставени в нея през 2014 г.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин