Филми за пътешествия: И все пак Тибет - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Филми за пътешествия: И все пак Тибет
Автор: Мария Ангелова
Филми за пътешествия: И все пак Тибет
Снимка: Still Tibet Movie

Някъде там далеч, сред най-високите върхове на света, където днес е китайската провинция Съчуан, живее народ без страна, обречен на борба за свобода. Мълчаливата борба на цивилизация, която постепенно изчезва и иска да изкрещи за последния си шанс... Люлка на мистицизма и духовността, която загива. И въпреки всичко, и все пак… все още е Тибет.

Испанският журналист Мигел Анхел Кано пътува един месец пеша из най-отдалечените крайчета на Тибет, за да види, опознае и заснеме живота там, а вие можете да се потопите в атмосферата на източните земи от големия екран в два последователни дни (13 и 14 октомври 2015 г.) по време на фестивала Sofia Biting Docs.

Ето какво разказа специално за Peika.bg режисьорът на филма Мигел Анхел Кано:

- Какво те вдъхнови да отидеш да снимаш в Тибет?

- Срещата ми с възрастна жена от Тибет, докато снима при езерата Покхара в Непал. Тя ми разказа, развълнувана до сълзи, как е трябвало да избяга преди 20 години и оттогава не е виждала децата си. Гледах я и си обещах да отида в Тибет с камерата си и да покажа на света какво наистина се случва там.

- Колко време прекара там? Какво преживя?

- Прекарах един месец в пътуване из най-отдалечените части на Тибетския автономен регион, разположен в сегашната китайска провинция Съчуан. Вървях из планини и малки пътечки без да имам предварителен маршрут. Пътувах без телефон и без интернет, не знаех коя ще е следващата ми спирка, спях в манастири и в къщите на местни хора. Единственият ми план беше да стоя настрана от главните пътища, за да избегна китайската полиция.

- С какво е различно да четеш за Тибет и да бъдеш там лично?

- Напълно различно е, защото преди всичко ти четеш за тибетската култура и религия, а докато пътуваш там, истинското преживяване се състои в това да откриеш колко смирени са тибетците. Научих много от начина, по който те гледат на живота – винаги наблюдават и размишляват и имат за цел непрекъснато да се развиват.

- Кое най-много те впечатли в тибетците?

- Тяхното спокойствие и човешко спокойствие. Няма нужда да говорят, за да ти кажат нещо. Въпреки че не можехме да общуваме с думи, често имах невероятното усещане, че ги познавам много добре. Всички са напълно различни вътре в себе си, уникални личности.

- Защо да видим филма и фотоизложбата ти?

- Филмът е истински портрет на една от най-мистичните и очарователни култури на този свят. Ще почувствате как пътувате из Тибет и се потапяте сред невероятните му пейзажи и традиции, докато опознавате народа му и причините, поради които се правят опити тибетската култура да бъде унищожена, ако не направим нещо по въпроса.

- Защо да посетим Тибет лично?

- Според мен не е добра идея да се посещава Тибет сега, защото е под абсолютния контрол на китайските власти – и да отидете там до известна степен ще подпомогне плановете им. Смятам, че най-добрата реакция би била да подкрепите активистите, които се борят за човешки права в Тибет. Да разпространите посланието с уважение и толерантност.

Трейлър на филма: 

Still Tibet - Official Trailer from Mr. Challenge Films on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин