Финландия облекчава ограниченията за пътуване за ваксинирани посетители от следващата седмица - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Финландия облекчава ограниченията за пътуване за ваксинирани посетители от следващата седмица
Автор: Peika.bg
Финландия облекчава ограниченията за пътуване за ваксинирани посетители от следващата седмица

Финландия обяви, че ще позволи на напълно ваксинирани туристи да посещават без тестване или карантина изисквания от 12-и юли.

За да пропуснат ограниченията за пътуване COVID-19, посетителите трябва да покажат доказателство за ваксинация, европейски сертификат за COVID-19 на ЕС или одобрен здравен сертификат при пристигане във Финландия. Одобрените от финландското здравно министерство ваксини включват Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Covishield и CoronaVac.

Тези, които са получили само една ваксинационна доза, все още могат да посетят Финландия, но от тях се изисква да направят тест за COVID-19 в рамките на 72 ч. след заминаването. Неваксинираните туристи също могат да посетят, но те ще трябва да направят тест преди заминаването и тест при пристигане. Тези, които могат да докажат, че са имали COVID-19 през последните шест месеца и са се възстановили от вируса, имат право да влизат без тестване.

Новите мерки ще бъдат преразглеждани на всеки две седмици и ще се прилагат за хора, пътуващи от страни от ЕС и Шенген, както и тези, които идват от дестинации извън тези зони, които са класифицирани като нискорискови (където честотата на COVID-19 е ниска). Това включва Австралия, Хонконг, Израел, Китай, Малта, Полша, Нова Зеландия и Сингапур наред с други.

Всички други пътници трябва да бъдат тествани за COVID-19 веднага щом пристигнат във Финландия, да се самоизолират и да направят втори тест между три и пет дни след пристигането. Това включва пристигания от САЩ и Великобритания.

Финландското правителство обяви във вторник, че облекчава ограниченията за пътуване след повече от година строг граничен и вътрешен контрол, за да ограничи разпространението на COVID-19. В „най-щастливата държава в света” са отворени хотели и атракции, а ресторантите, кафенетата и баровете са отворени за обслужване на закрито и на открито. Като цяло те могат да останат отворени до полунощ, но работното време може да варира в зависимост от региона с местни ограничения.

Инфекциите нарастват във Финландия през последните седмици, но тя остава сред страните, които са най-малко засегнати от обявената пандемия. 

Финландия е морска страна, в нейните територии влизат повече от 8100 крайбрежни острова. Тя носи името Земя на белите нощи, защото през полярното лято в продължение на 73 дни слънцето не залязва. През полярната зима слънцето не изгрява 51 денонощия. Интересни забележителности там са най-голямото езеро в страната Саймаа, националният парк „Коли”, който е разположен на брега на езерото Пиелинен. Хълмовете в този парк наподобяват останки от планински вериги, формирани преди 2 млрд. години. 

Финландията е мястото, където можете да видите северните елени – карибу, които се различават от останали видове по това, че и женските и мъжките елени имат рога. Страната предоставя много интересни възможности за туризъм.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин