Фонтанът "Ди Треви" ще бъде преграден заради туристите - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фонтанът "Ди Треви" ще бъде преграден заради туристите
Автор: Peika.bg
Фонтанът "Ди Треви" ще бъде преграден заради туристите
Снимка: Josep Enric

Управата на Рим се готви да въведе ограничения за туристи около една от най-големите забележителности в града.

Най- известният фонтан в света. Тук всеки ден идват десетки хиляди туристи, за да се любуват на съвършенството му, да се снимат и, разбира се, да продължат традицията да хвърлят монети, за да може (според поверието) да се върнат отново в града.

Но тяхната радост е разрушителна за бароковата забележителност, построена от Николо Салви и както показва името ѝ, свързваща три улици. Фонтанът Ди Треви е вече на 300 години и както се казва - е станал жертва на собствения си успех.

Фонтанът "Ди Треви" ще бъде преграден заради туристите

Мраморният басейн се руши, а общинската полиция, която охранява тук, не успява да спре въодушевените тълпи.

Но туристите далеч не винаги са внимателни, макар и единични, вандалствата са налице. Някои опитват да се катерят по скулптурите и да сипват напитки и дори да се къпят във водите му. Идеята на местните власти е да поставят ограждения, които да предпазват фонтана от туристите.

Това се налага, защото дори и след скорошния скъп ремонт, отново има поражения. Ремонтът е бил на стойност над 2 млн. евро.

Фонтанът винаги е привличал много туристи, но се превръща в истинска мания, след като Фелини заснема една от най- великите сцени в киното именно тук за филма си "Сладък живот". Оттогава мнозина са опитвали да се снимат като Анита Екберг във фонтана. Глобата за подобни забранени импровизации е 420 евро.

Сега остава италианското Министерство на културата да одобри поставянето на ограждения. Но дали ще го направи, не е ясно.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин