Дворецът “Версай” – значима част от френската история - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Дворецът “Версай” – значима част от френската история
Автор: Вероника Иванова
Дворецът “Версай” – значима част от френската история

В малкото градче Версай, което е и предградие на Париж, се намира един от най-ярките примери за постиженията във френското изкуство през XVII-XVIII век дворецът “Версай”.

Изграждането на двореца във вида, познат ни днес започва още през 1661 г. по заповед на френския крал Луи XIV. Той възложил на архитекта Луи льо Во да реконструира стария дворец, съществувал на това място. Този дворец бил ползван като ловна резиденция от предшественика на Луи XIV, като размерите му били доста скромни. Разширяването на двореца се осъществило,като около съществуващата тронна зала били добавени още постройки. Любопитен е факта, че в определени периоди от строителството на новия дворец били ангажирани около 30 000 работника. След завършването на строежа френският крал прехвърлил резиденцията си във Версай, като тук започнали да се взимат всички важни управленски решения. Все пак трябва да отбележим, че въпреки това официалната резиденция на Луи XIV продължавала да е Лувъра.

Счита се, че дворецът “Версай” съществува благодарение на желанието на Луи XIV да утвърди едноличната си власт. Първоначално били построени само сгради за прислугата и конюшня, но явно намеренията на краля са се променили в движение и той заповядал да се достроят и големите крила на двореца с помещения за министрите, а също и параклиса.

Настаняването на краля, заедно с неговите придворни става през 1682 г., като до избухването на великата френска революция през 1789 г.“Версай” е мястото където се взимат всички значими политически решения. Следва залавянето на Луи XIV и съпругата му Мария Антоанета и изпращането им в затвора, като всички мебели са разпродадени, а произведенията на изкуството – изпратени в Лувъра.

През 1837 г. Луи Филип превръща двореца в Музей на френската история. Именно тук се намира и прочутата “Огледална зала”, където е подписан Версайският договор, слагащ край на Първата Световна война.

Дворецът “Версай” – значима част от френската история

В пространството около двореца днес могат да бъдат видени множество фонтани, като най-интересен безспорно е фонтанът на Аполон, изобразяващ богът върху колесница, теглена от 4 коня.

Влизайки във вътрешността на двореца пък, най-голямо впечатление прави “Огледалната зала”, която била осъществена по идея на Кралят-Слънце през 1678 г. Чрез нея той искал да подчертае могъществото си – залата е с дължина 73 м. и височина 13 м., като срещу прозорците са разположени 17 огромни огледала. Таванът пък е изрисуван със стенописи, изобразяващи самият монарх.

Дворецът “Версай” – значима част от френската история

Сред останалите зали в двореца, които заслужават внимание са: “Залата на войната”; “Залата на мира”; спалните помещения на краля;

Освен самият дворец, интерес предизвиква и прилежащата му градина, която била изграждана в продължение на 40 години. Началото е поставено през 1661 г., когато Луи XIV натоварва със задачата градинарят Андре льо Нотр. До този момент площите около двореца били залесени, като по заповед на краля започнало изсичане на дърветата и прокопаването на голям канал.

През 1999 г. след голяма буря са унищожени части от парка и започва да се работи за възстановяването на оригиналния му вид.

Дворецът “Версай” – значима част от френската история

Интересен обект, намиращ се в рамките на двореца е Големият Трианон, построен през 1687 г.  от Жул Мансарат. Сградата е известна с това, че е била обитавана от както от Кралят-Слънце, така и от неговата доведена сестра – принцеса Палатина, а също и от доведеният му син – дук Шартр. Освен това тук е живял и самият Наполеон, заедно със съпругата си – императрица Мари-Луиз.

Освен Големият Трианон, тук може да бъде видян и Малкият Трианон, който е бил отреден за кралица Мария Антоанета. Този малък замък и бил подарен от Луи XIV, като никой нямал право да влиза вътре без нейно разрешение. Архитектурата му е в стил рококо и неокласицизъм, като се състои от 3 етажа – в приземният се е помещавала прислугата, а на последният била кралската спалня. Малкият дворец е заобиколен отвсякъде с градини – Френската градина с френския павилион, Английската градина с постройката “Белведере” и храмът на любовта.

Дворецът “Версай” – значима част от френската история

Дворецът “Версай” е в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

В случай че решите да посетите това необикновено място, то има вариант да стигнете дотам, както с автобус, така и с влак, като тръгнете от Париж. Можете да отидете и с лек автомобил, тъй като пред самият дворец има голям платен паркинг.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин