Планински хижи в България с интернет достъп - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Планински хижи в България с интернет достъп
Автор: Peika.bg

Много от нас с готовност заявяват, че обичат да ходят по планини и да се разхождат из природата, дори и това да означава просто половин ден на Витоша.

Едно нещо, което все пак хвърля прът в спиците на много потенциални планинари, обаче, е липсата на интернет почти на всяко ненаселено място над 1000 метра надморска височина. Ако просто имаше планински хижи в България с интернет достъп, нали?

Планински хижи в България с интернет достъп

Снимка: facebook Хижа "Дерменка"

По-старите планинари сред нас може и да се чудят изпод мустак защо му е на човек интернет в планината? Телефонният обхват не е ли достатъчен за спешни случаи в крайна сметка? Интернет, всъщност, си е толкова безценен в планината, колкото и в града. С хубава и бърза връзка можем да проверим всичко, което възникне като въпрос – от интересни разстения до съвети за физически травми. С хубава онлайн връзка в хижата можем да отметнем и малко работна или лична кореспонденция вечер, така че да да спим още по-спокойно и да сме свежи за сутрешния преход. А защо не и да качим малко снимки във фейсбук или инстаграм, или пък да поиграем малко онлайн игри в сайтове като Онлайн Казино GamingClub или други?

Звучи цинично и може би дори тъжно, но на този етап е просто факт, че интернет е станал задължителен елемент от ежедневието на твърде много от нас. Може би сте чули, обаче, за един страхотен доброволчески проект започнат неотдавна – Huts.bg.

Планински хижи в България с интернет достъп

Снимка: facebook Хижа "Планинарска песен"

Иницииран и задвижван от Боян Пресолски от "Българска организация на хижите с обсервация", huts.bg цели да оборудва колкото се може повече от най-трудно достъпните планински хижи в България не просто с интернет, но и уеб камери и метерологични станции. Идеята зад тези подобрения е всеки един от нас да може в реално време да види какво е времето на самите хижи и да преценим дали иска да ги посети днес. А интернетът – той е просто един чудесен бонус, който и хижари, и посетители приемат с радост.

Естествено, като доброволческа инициатива, проектът на Боян Пресолски зависи от подкрепа и на граждани, и на организации. В България има изключително много хижи, голяма част от които все още не могат да се зарадват на придобивки от този тип. Но благодарение на huts.bg повече и повече от тях постепенно навлизат в 21ви век.

Някои от по-известните хижи, които вече „са онлайн“ включват хижа „Ловна“, заслон „Черни връх“, хижа „Планинарска песен“, хижа „Вихрен“, хижа „Дерменка“, заслон „Ботев“, хижа „Тъжа“, хижа „Вежен“, хижа „Ехо“, и други.

От където и да го погледнем, проектът на Боян Пресолски е чудесна инициатива, от която българските планински хижи и планинари могат да се облагодетелстват изключително много.

Планински хижи в България с интернет достъп

Снимка: facebook заслон"Черни връх"

Друга интересна част от huts.bg е серията „Торбалан“. Насочена към туристите повече, отколкото към хижарите, „Торбалан“ цели да снабди колкото се може повече планинари с торби, всяка от които има свой си уникален номер. Идеята на тази инициатива е да стимулира туристите да събират боклука си в тези торби и да го смъкват лесно и удобно от планината. Като допълнителен стимул, „Торбалан“ предлага и награди от лакомства за снимки на пълни с боклук торби изпратени на сайта torbalan.bg

Колко още ще бъде развита идеята на Боян Пресолски предстои да видим, но особено ако повече и повече от нас се включат, лимит може би няма. А за сега, ако не друго, можем да се радваме на интернет във вече не малко планински хижи!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин