Маршрут в Пирин: Хижа Демяница – Тевно езеро - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут в Пирин: Хижа Демяница – Тевно езеро
Автор: Иван Велов
Маршрут в Пирин: Хижа Демяница – Тевно езеро

Пирин привлича с невероятната си красота - с острите си върхове, които сякаш докосват небето, с прастарите мури и изумрудените езера.

Но ако се чудите кое е било любимото място на Яворов и къде е сърцето на Пирин, това несъмнено е прекрасното Тевно езеро.

До хижа Демяница

Един от най-разнообразните маршрути към езерото тръгва от местността Тодорова Орница, на около 8 км от Банско. Дотам можете да стигнете с кола (тръгвате по пътя към хижа Вихрен и търсите отбивка с табела за хижа Демяница, където завивате), с маршрутката до хижа Вихрен или пеша от Банско. Маркировката към хижа Демяница е синя. От тази местност започва горски път до хижата, преминаващ през прекрасна гора и криволичещ край река Демяница, която през пролетта и началото на лятото е буйна и грохотът ѝ се чува надалеч. Първо ще достигнете до красивия Юленски водопад, който е до самия път и няма как да го пропуснете, а след като стигнете Демянишка поляна, можете да се насладите и на водопада Демянишки скок. До самата хижа се стига за около 2 часа, а трасето минава по черен път и е във възможностите на всеки начинаещ планинар.

Хижа Демяница е сгушена в Демянишката долина сред вековна гора. От хижата се открива внушителна гледка към района на Мозговишка порта и връх Валявишки чукар.

До Тевно езеро

40923

Тръгвайки от х.Демяница към Тевно езеро, маршрутът следва синята маркировка. След края на гората се открива цялата долина с надвиснали върхове от всички страни. Тук има места, където маркировката е доста нарядко, допълнена от каменни пирамидки. Достигате до изумрудените Превалски езера, в които се оглежда връх Голям Полежан. Качването оттук до Мозговишката порта е по-стръмно, но достигайки я, пред вас се разкриват върховете Каменица и Яловарника, както и циркусът Белемето. След слизане вляво пък ще видите заслона и връх Каменица, отразяващ се във водите на Тевно езеро.

Това е едно от най-красивите места в планината - сърцето на Пирин. Когато застанете на брега на езерото и се загледате в мощната снага на връх Каменица, ще осъзнаете, че това е едно специално място. Преходът от хижа Демяница до Тевно езеро е около 4 часа.

През лятото заслонът е почти винаги пълен и трябва предварително да сте си запазили места. Ако си носите спален чувал и шалте, дори да не намерите места в заслона, такива в „хотел „Звездоброй” (т.е. спане под звездите) винаги има, а в началото на август, когато е пикът на Персеидите, звездите буквално ще падат в ръцете ви. Обърнете внимание на изискванията на парка и хижарите за това къде да разпънете палатките си.

Връщането може да стане по същия маршрут или по някой от другите варианти, за които ще разкажем друг път.

Полезна информация: Трябва да се има предвид, че описаният маршрут е летен - през зимата има опасност от лавини. Не подценявайте планината! Преди да тръгнете по маршрута погледнете какви са прогнозите, но дори при обещание за хубаво време, носете дъждобран. Трудност: средна. При дъжд/мъгла трудността се увеличава многократно. Носете добри планинарски обувки, топли дрехи, храна, челник, щеки и разбира се, добро настроение.

*

Открийте още маршрути в Пирин.

Открийте още планински маршрути.

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин