Юндола – една от най-живописните местности в България - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Юндола – една от най-живописните местности в България
Автор: Вероника Иванова
Юндола –  една от най-живописните местности в България
Снимка: mapio.net

Може би сте чували за местността Юндола, която се намира между Рила и Родопите, само на 16 км. от Велинград.

Мястото е на 1 400 м. надморска височина и предлага отлични условия за летен и зимен туризъм. Тук има изградени ски писти, оборудвани със ски влекове, а освен това мястото е отправна точка за 2 туристически маршрута  – към връх Белмекен в Рила и към връх Черновец в Западните Родопи.

Самата местност представлява обширна поляна , с дължина от 3 км. и  ширина 1 км., като името и произлиза от турската дума “юндол”, която означава “пазар на вълна”. Склоновете в района са покрити с хвойна, а двете планини предпазват мястото от силни ветрове. Иглолистните гори пък внасят прохлада и правят мястото подходящо за преходи през лятото. Температурата през юли тук е около 15°C, като добрият климат действа благоприятно за лечението на белодробни и бъбречни заболявания, както и за такива на нервната и ендокринна системи.

Юндола – една от най-живописните местности в България
Снимка: mapio.net

В района има учебно-опитно горско стопанство, много почивни домове и хижи, а също и зимен стадион. Като цяло можем да кажем, че местността е изключително живописна – в близост се намират резерватите Рогачица и Валявиците, Филибишка поляна, местностите Черновец и Куртово.

Юндола – една от най-живописните местности в България
Снимка: mapio.net

В случай, че не искате да правите дълги преходи, то може би една разходка до Пашовите скали ще ви се понрави. За да стигнете до там трябва да паркирате в местността Юндола, при Юндолското ханче – там се разделят пътищата за Велинград, Якоруда и Белово. Няма как да не познаете мястото, тъй като тук целогодишно има сергии, от които може да  си купите мед, домашно сирене и кашкавал.

Тръгвайки от Юндолското ханче към скалите, ще трябва да се движите по пътека, обозначена с червена маркировка, като след около 20-30 минути вървене би трябвало да достигнете набелязаната цел. За да откриете самата пътека е най-добре да питате някой от продавачите. Все пак за ориентир можем да кажем, че зад сергиите има голяма поляна, която трябва да прекосите. Малко по-нататък ще видите малко параклисче, като трябва да тръгнете вдясно от него, докато стигнете телена ограда. Оттам вече е лесно, тъй-като маркировката се вижда.

По пътя към скалите ще трябва да преодолеете няколко изкачвания и спускания, които не са особено трудни, но все пак трябва да сте с удобни обувки.

Достигайки до Пашовите скали ще забележите, че всички възможни гледки, които се виждат оттам са снимани и поставени на скалите, като има и описания към тях. Тук има беседка, а също и малка полянка, която е идеална за пикник.

Юндола – една от най-живописните местности в България
Снимка: bg.wikipedia.org

Мястото представлява открит терен, а самите скали са надвиснали над дълбокия дол на Люта река. При хубаво време оттук се открива чудесна гледка към част от Рила, Родопите и целия Пирин. Връщането може да стане по пътека, започваща вляво от скалите, която излиза в края на село Юндола. В случай, че посетите Пашови скали е възможно да видите и преминаващата теснолинейка Септември-Добринище.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин