Фото сряда: Край село Мочура в буря - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Край село Мочура в буря
Автор: Peika.bg

Александър Караджов оприличава село Мочура на „покрива на света“. Районът около това затънтено селце до гръцката граница е събрал най-хубавото от природата на Родопите.

"На покрива на света цареше странно спокойствие. Такова, предвещаващо буря или катаклизъм. Едри капки дъжд започнаха да пробиват изпръхналата земя. Мълния раздра натежалото от гняв небе, а грозният гръм след нея прекъсна тишината за дълго.

Намирахме се в село Мочура – покривът на света. Всички планове за изкачване на връх Циганско градище бяха провалени. Бяхме на половината път към върха, когато решихме, че е по-разумно да се подслоним. Беше за хубаво. Земята около нас се тресеше, а кафявата вода, която се спускаше по склоновете, изрови зловещи вади под нозете ни.

Билото над селото е известно с това, че е обитавано от дълбока древност от тракийски племена. А лично аз свързвам хилядите мълнии, които падат там ежегодно, с останалите тонове неизкопано от иманярите злато и сребро.

Пътуването ни трябваше да завърши тук, в Мочура. Не изкачихме върха, но бяхме сигурни, че ще дойдем отново на това приказно място".

Село Мочура се намира на 18 км от град Рудозем. Последните 4 км от пътя са трошенокаменна настилка и е подходяща само за високопроходими автомобили. От края на селото тръгва екопътека с дължина 5 км. По пътя ще минете по високопланиниски ливади и гори, а което е по-интересно – и покрай някогашни гранични заграждения. Ще видите бившата гранична застава, възстановена телена ограда (кльон), както и наблюдателната вишка, на която можете да се качите и да видите обширни територии от Северна Гърция и Южна България. Отгоре на наблюдателницата има и далекоглед. Тъй като краят на пътеката е много близо до границата с Гърция, си носете лична карта.

А сега - напред към фоторазходката из околностите на Мочура (макар и в бурно време)!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин