Фремантъл: Затворът-хостел отваря порти - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фремантъл: Затворът-хостел отваря порти
Автор: Стефан Стефанов

Продължаваме със списъка на странните места, където можете да нощувате. Дотук имаме хотел във вулкан и къща за гости на дърво, но сега вдигаме летвата с хостел-затвор.

При това не какъв да е затвор, а едно наистина внушително място с история в Австралия, което е част от списъка с историческо наследство на ЮНЕСКО. Австралия действително е много далече, но историята на затвора, превърнал се в хостел, е повече от интересна. Пък и този хостел е единственият начин за пътуващите да видят какво е да нощуват зад решетките, без да им се налага да получават торта с пила в нея, за да си тръгнат оттам.

 

Фремантъл е бил най-големият принудителен дом за престъпниците в Западна Австралия и всъщност е бил построен от затворници в периода 1851-1859 г. Той остава да функционира като затвор в следващите 136 години, а към него е добавено и отделение за женските криминални в северозападната част на сградата.

Навремето затворът е бил най-страшната институция от този тип в Западна Австралия, както и единственото място в тази част на страната, където са се извършвали екзекуции, поради което там са били обесени повече от 40 души. Затворническите бунтове също не са били един и два, но най-масовият е през 1988 г., когато разбеснелите се престъпници взимат 15 от пазачите си за заложници и запалват сградата, нанасяйки щети за около 2 милиона долара.

Бягство от затвора

За всичките 136 години на съществуването на затвора доста малко хора са успели да избягат оттам. Тези, които са успели, са влезли в местния фолклор като Мундин Джо и Джон Бойл О`Райли, а последният измъкнал се от пандиза, е банков обирджия на име Брендан Абът. През 1989 г. той излежавал 12-годишна присъда и се хванал на работа в затворническия цех като шивач. Заедно с още двама ушиват дрехи, приличащи на тези на пазачите, измъкват се незабелязано, прерязват решетките и излизат на покрива, откъдето двама от тримата успяват да прескочат стената. Абът продължава с обирите до повторното му залавяне през 1995 г. След това той е пратен в затвор в Куийнсленд, но пак успява да избяга и се връща на запад, където отново обира банка. Шест месеца по-късно Абът е хванат за последен път и е затворен за 20 години в затвор с максимална сигурност.

Фремантъл е затворен през 1991 г., а женската част на затвора, която е затворена от 70-те, е била използвана за образователен център през 1993-2009 г. За отварянето на хостел в затвора е била необходима подготовка от 5 години, защото мястото е единственото в списъка на ЮНЕСКО в Австралия. От организацията са искали автентичният вид на затвора да не се променя твърде много, затова решетките, килиите и коридорите са същите, но допълнително изградените помещения имат модерен вид, а подобрените условия съвпадат с представата за хостел в 21-ви век.

Резервации вече могат да бъдат направени, а желаещи да усетят атмосферата за ден-два, вместо за 25 години плюс принудителен труд, със сигурност ще има.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин