Полезни съвети при избор на хостел - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полезни съвети при избор на хостел
Автор: Мария Ангелова
Полезни съвети при избор на хостел
Снимка: Thinkstock/Guliver

Освен че в общия случай хостелите са по-евтини от хотелите, те са и доста по-социални места, където интересните запознанства и новите приятелства са включени в цената на нощувката.

На първо място, ако досега никога не сте отсядали в хостел, не се притеснявайте. Освен че не е страшно, спането в хостел може да се превърне в най-великата част от пътуването ви (вижте още въпроси и отговори за спането в хостел). Разбира се, ако си говорите с останалите хора.

Ето няколко основни съвета, които ще ви помогнат да изберете идеалния за вас хостел:

Локация. На пръв поглед звучи нелогично, но гледайте локацията преди цената. Имате две възможности – хостелите в центъра на града обикновено са по-скъпи, но сте на няколко минути пеша от основните забележителности. В покрайнините цените са по-ниски, но си направете сметка дали сумата, която ще дадете за билети за автобуси и метро, няма да обезсмисли спестяването от нощувка (и не забравяйте изгубеното време за придвижване). Преценете какво разстояние пеша сте склонни да изминавате и проверете по карта колко километра са от хостела до центъра на града. Ако планирате парти вечери, обмислете дали да не изберете хостел в студентски район, където бирата е по-евтина, а клиентелата по заведенията – по-непретенциозна.

Удобства. Избирайте хостела според личните си разбирания за комфорт. Някои държат на самостоятелна баня, други на безплатен wi-fi, трети – на кухня, в която сами да си приготвят храна. Четете внимателно за кои от удобствата трябва да заплатите допълнително (например ползване на кърпа).

Стаите. Да спите в хостел не означава непременно да делите стая с още 10 души. Много от хостелите имат двойни или тройни стаи на цени, много по-ниски от хотелските. Ако изберете стая с повече легла, не забравяйте да си вземете катинарче за заключване на багажа си (обикновено се очаква да си носите собствено) и дори хората в стаята ви да изглеждат приятелски настроени, не оставяйте вещите си без надзор. Друг дребен детайл, който влиза в графа „безценни съвети“, е да не забравяте тапи за уши. Общите помещения могат да бъдат невъзможно шумни, а и голяма част от човечеството хърка.

Рейтинг. Големите сайтове за резервации на хостели като hostels.com, hostelbookers.com и hostelworld.com имат система за оценяване - една обща оценка (в проценти) и отделни показатели за чистота, атмосфера, локация, персонал и т.н. Оценка могат да дават само потребители, които са резервирали нощувка през сайта (включително и вие можете да оставите мнение след края на престоя си). На тези рейтинги като цяло може да се разчита (освен при хостелите с малко на брой мнения, където има изкривяване в процентите). По-добре хостели с рейтинг под 75% да са ви краен вариант.

Безопасност. За да предложат възможно най-ниски цени, много от хостелите се намират в градски райони, считани за опасни. Четете внимателно ревютата на предишните потребители и особено графата „безопасност“. Като цяло избягвайте кварталите около жп гарите, които никога не се славят с добра репутация.

Време на пристигане. Ако разгледате внимателно цените на нощувките, ще видите, че през уикенда и на големи празници ще ви се наложи да платите повече. Всеки иска да се налива със сангрия в Барселона през уикенда, но ако пристигнете през седмицата, ще спите за по-малко пари. Освен това непременно отбележете при резервацията си, ако пристигате късно през нощта, за да не се окажете пред заключени врати.

Как да се възползвате максимално от престоя си в хостела. Разпитайте на рецепцията за безплатни турове из града, за интересни места извън най-популярните забележителности, за време, когато опашките на големите музеи са по-малки и всичко останало, което ви хрумне. Не забравяйте и най-важния въпрос към рецепциониста: „Какво правиш, когато не си на работа?“ - това ще ви спести разочарованието от скъпи барове и скучни партита и ще ви снабди с информация от местен.

Полезна информация можете да получите и от другите гости на хостела. Ако пътувате сами, можете да намерите дружка за обикаляне и пийване – хостелите са пълни със соло пътешественици, както и с отворени към света и към новото хора.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин