Фрида Кало и нейната синя къща - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фрида Кало и нейната синя къща
Автор: Peika.bg

В тази ослепително синя къща мексиканката Фрида Кало поема първата си глътка въздух, в нея и издъхва 47 години по-късно. От Jenite.bg разказват за първоначално малката постройка, която днес се разпростира на 800 квадратни метра. Четири години след смъртта на Кало Синята къща е превърната в музей. Всеки ъгъл разкрива част от живота и вдъхновенията на Фрида. Както и от самотата й. За автопортретите си, с които става популярна, самата тя казва: „Рисувам себе си, защото толкова често съм сама, и защото обектът, който познавам най-добре, съм самата аз“.

В Синята къща можете да видите някои от най-известните картини на мексиканката и нейния съпруг, Диего Ривера, както и творби на художници, приятели на двойката. Можете да надникнете дори и в дневника на Фрида, по който през 2002 г. бе направен биографичен филм със Салма Хайек в главната роля. Някои сцени са заснети именно в родния дом на художничката.

Къщата приютява и голяма част от дрехите и бижутата на Фрида Кало, които разказват за нейния нескрит интерес към мексиканската култура. Тук са и нейните четки, книги, както и статив, подарен ѝ лично от Нелсън Рокфелер. В спалнята е изложена колекция пеперуди, подарък от японския скулптор Исаму Ногучи.

След като на 18-годишна възраст преживява тежка катастрофа, художничката има десетки счупени кости, включително гръбнак, крака, ребра и извадено рамо. Възстановяването й е дълго и тежко, но в крайна сметка успява отново да проходи. През живота си обаче има няколко десетки операции и внезапни пристъпи на непоносима болка. В тях се крие причината за изолираността й и за болката, която прозира в много от картините й.

Фрида и Диего са споделяли силен интерес към мексиканския фолклор и са декорирали дома си именно в такъв стил. За това говорят множество орнаменти, скулптури и дори пирамида, която Диего построил на двора.

Днес Синята къща продължава да разкрива тайни около живота на великата Фрида Кало, при това на над двадесет и три хиляди посетители месечно. 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин