Гара Аврамово – най-високата жп гара на Балканите - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гара Аврамово – най-високата жп гара на Балканите

Покана да забравите за комфорта на колите и да си спомните за романтиката на пътуването с влак. И то не кой да е влак, а последната теснолинейка в България: Септември – Добринище.

Трасето свързва най-западната част на Горнотракийската низина със Западните Родопи, Рила и Пирин. Поради особеностите на линията през планината, теснолинейката Септември — Добринище е известна още като Алпийската железница на Балканите. Най-високата жп гара по тази линия в Аврамово, която държи и първенството на Балканския полуостров, разказват от iNews.bg.

През всичките 125 км на маршрута на теснолинейката се редуват мостове, тунели и спираловидни изкачвания. Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е бързината на влака. Или по-точно бавността му – благодарение на която можете да разгледате подробно всичко по пътя.

И така неусетно – гара след гара, се озовавате на най-интересната – Аврамово. Тя се намира на 1267 метра надморска височина, което я прави най-високо разположената гара на Балканите. Панорамата, която се разкрива от гарата, може да се сравни само с гледката, която би се разкрила, ако стоите на ръба на света.

Гарата е изключително чиста, има обособена градинка, където човек може да чака в компанията на два железни "лебеда". Ако пък имате повече време, може да се разходите до близките гора и поляна, откъдето се виждат сгушените в ниското къщи. Някъде там се намира и самото село Аврамово.

То е разположено в Аврамовата седловина, която разделя Рила от Родопите. Намира се на 18 км от Якоруда. Селото е създадено през 1955 г. при обединяването на няколко махали и села - Аврамови колиби, Планковци, Тиберова и Хърльова махала, и село Бабяк.

Наситили се вече на гледката, вдишали от аромата на гората и усетили планинския вятър в косите си, спокойно може да дочака идването на влака. А самото му пристигане си е цяла церемония. Идващата машина се вижда от доста далече. Влакът първо се вижда между дърветата, а след това бързо се насочва към гарата. А след като отново се качите на теснолинейката, ви очакват още славни мигове на борда. Ту-туу!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Stefan Stefanov, 12.11.2014 | 04:41
"Панорамата, която се разкрива от гарата, може да се сравни само с гледката ,която би се разкрила само, ако стоите на ръба на света." И ВИЕ СТЕ ПРОПУСНАЛИ ИДЕАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОКАЖЕТЕ ТАЗИ ГЛЕДКА, ДА НАПРАВИТЕ РЕКЛАМА , ДА СЕ ПРЕДСТАВИТЕ ПРЕД СВЕТА??? И СТЕ ПОКАЗАЛИ НЯКАКЪВ ЛОКОМОТИВ ВМЕСТО ТАЗИ ГЛЕДКА??!!!! САМО ИДИОТИ БИХА ПРОПУСНАЛИ ТАКЪВ УДОБЕН СЛУЧАЙ!!! БАСИ ТЪПАНАРИТЕ СТЕ!!!
Абонирайте се за нашия бюлетин