Гърция: С каяк в дефилето на река Места - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гърция: С каяк в дефилето на река Места
Автор: Мария Ангелова

23 км гръцко приключение с каяци в дефилето на река Места - недалеч от Кавала и Керамоти

В последните си 100 км река Места образува дефиле, на места същински каньон, където най-приятният начин за пътешествие са каяците. Хубавото им е, че може и никога да не сте пробвали и пак ще се научите да ги управлявате до 10 минути.

Включете се в групово плаване и ще получите куп бонуси към удоволствието от гребането – пикник със студено фрапе на някой от пясъчните плажове по течението на реката, любопитни факти за десетките прелитащи над главите ви птици, мини отбивка към извор, където водата е нерално прозрачна, а под каяка ви расте див кардамон... О, да, гърците знаят как да организират приключения и да накарат посетителите си да се чувстват специални! При това го правят някак между другото – просто сте си в Гърция и се чувствате специални.

35300

За приключението из дефилето на река Места: Вече на гръцка територия, от двете страни на река Места (на гръцки Нестос) се издигат едни от последните възвишения на Източните Родопи. Пред вас се извиват завой след завой (меандри), докато реката лениво се спуска на юг към Егейско море. Ако погледнете на картата или си представите, че някой ви снима отвисоко, ще видите как Места се вие като змия. Това не е рафтинг - водата е плитка и спокойна, почти няма признаци на човешка намеса, но пък непрестанно от цепнатините на скалите и от гората прехвръкват бели и черни щъркели, рибарчета, ястреби... Това е една от последните останали девествени крайречни гори и се нарича Коджа Орман или Голямата гора. Дефилето, гората и делтата на Места са защитени от строителство, заводи и брутална човешка намеса, тук е истински рай! Толкова е красиво, че през 1977 г. Коджа Орман е обявена за Естетическа гора. Докато гребете, подсвирквате си и снимате, 23-те километра изминават неусетно.

35307

35303

На пикник и плаж в река Места: По пътя ще видите от двете си страни многобройни пясъчни и каменни миниатюрни плажчета. Спирката за пикник на някое от тях е задължителна, а от приключенската агенция Riverland, с която пътувахме, се бяха погрижили да имаме не само сандвичи и вода, но и прясно изпечени гръци сладкиши, пресни плодове и дори... ледено фрапе! Докато изтегляте каяка си на брега, ледът, разтворимото кафе и машинката за фрапе вече са извадени. Остава да кажете с колко захар го пиете.

 35305

За влака: Единствената следа от човек, е влакът, който през по-голямата си част минава по дефилето на реката в тунели, но тук-там има и открити места. Забавно е както да сте във влака и да гледате реката през скалните тераси, така и да сте в каяк и да гледате влака високо в скалите от реката.

35299

За извора: Има едно специално място в дефилето на Места, което е толкова тайно, че няма как да го откриете освен ако някой не ви го покаже. Намира се на един от последните завои преди Токсотес. Малка отбивка вдясно и от мътните води на реката попадате в нещо, което силно напомня на тропически рай – кристално прозрачна вода, виждате дъното под каяка си, падналите дървета и растящия по тях див кардамон. Да, зеленото под краката ви може да се яде!

35298

За скалите и катерачите: Скалите в дефилето, на места отвесни, не се различават много от пейзажите на Източни Родопи, които сме виждали в България. На няколко места има маршрути за катерене.

35304

За маршрута: Плаването с каяк в дефилето на Места започва от град Ставруполи и след 23 км приключва в Токсотес (град в непосредствена близост до магистралата Комотини – СолунАтина и по пътя към Керамоти и Тасос, ако минавате през КПП Маказа).

За кого е подходящо: Семейства с деца, почитатели на птиците, природата и спокойните разходки сред невероятно красива природа.

Какво ви трябва: Бански, сухи дрехи и добро настроение. Всичко останало – спасителни жилетки, обяд, вода, фрапе (!), плодове, гид, транспорт е осигурено. За информация и записване посетете сайта на Real Holidays, където ще откриете и други приключения. 

Къде да нощувате: Перфектна изходна точка за приключението е Керамоти. Градчето е на 50 км от изходната точка - Ставруполи. Освен това оттук тръгват фериботите за Тасос, а делтата на река Места, където тя се влива в Егейско море, е само на 5 км по плажа. Повече информация и идеи за настаняване в Керамоти тук.

35302

Снимки: Мария Ангелова/Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин