Гърция с ново облекчение за пътуващите българи - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гърция с ново облекчение за пътуващите българи
Автор: Peika.bg
Гърция с ново облекчение за пътуващите българи
Снимка: pixabay

Пътуващите за Гърция вече могат да попълват Формуляра за влизане в страната - Passenger Locator Form (PLF), непосредствено преди пътуването, а не както досега - в рамките на не повече от 24 часа, съобщиха от външно министерство,

По информация на посолството ни в Атина всички останали действащи ограничителни мерки и разпоредби в страната остават в сила до 6:00 часа на 5 август.

Припомняме, че във връзка с ограничителните мерки в Гърция, всеки гражданин, който иска да влезе в страната, трябва да разполага с QR код, който се получава след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/.

Компаниите, предоставящи пътнически услуги - самолетни, морски, сухопътни, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда.

Гърция с ново облекчение за пътуващите българи
Снимка: pixabay

Българските граждани могат да влизат в Гърция след представяне на следните документи:
 
- негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция
- отрицателен бърз (антигенен) тест - до 48 часа
- сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, четиринадесет дни след завършването на ваксинацията
- уверение за преболедуване, което е издадено 30 дни след първия положителен PCR или бърз (rapid) тест, и важи до 180 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването
- Цифров COVID-19 сертификат на ЕС, в който се съдържа информация за ваксинацията или отрицателен резултат от направени rapid test (до 48 часа), или PCR тест (до 72 часа), или информация за  преболедуване от COVID-19. Изисквания важат и за деца след навършването на 12 години.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg ; embassbg@otenet.gr , consular.athens@mfa.bg , Consulate.Thessaloniki@mfa.bg .

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин